Peking investira u sebe, a ne u Beograd?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking investira u sebe, a ne u Beograd?

Srbija bi od Kine mogla videti kredite pre nego investicije, ali ni to izgleda ne ume da iskoristi.

Kineske zvaničnike je prema kuloarskoj priči, mnogo naljutilo saznanje da srpska vlast traži odlaganje potpisivanja ugovora o zajmu za termoelektranu "Kostolac B" koji je trebalo da bude ozvaničen tokom samita u Beogradu.

Spekuliše se da Srbija gotovo pola decenije nije uspela da napravi projekat o izgradnji novog bloka. Saznavši od ministra energetike Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Antića i direktora Elektroprivrede Srbije Željka Obradovića za pokušaj odlaganja kineski ambasador u Beogradu Li Mančang je navodno bio mnogo ljut.

Razlog da Beograd odustane od ovog projekta, prema rečima ekonomskog analitičara Aleksandra Stefanovića, treba tražiti u prezaduženosti Srbije u uslovima kada je njen javni dug 70 odsto od bruto društvenog proizvoda, a strah od rasta kamata na svetskom tržištu, veliki.

- Jasno je da nećemo dobiti investicije, već samo kredite, kao što je sigurno i da bi prugu od Beograda do Budimpešte Kina samo kreditirala. Takođe bi, kao u slučaju izgradnje mosta Zemun-Borča, izvođač bile kineske, a ne srpske firme - pojašnjava Stefanović za "Vesti".

On kaže da srpska vlast odnose sa Kinom predstavlja kao priču o tome da će nam neko nešto pokloniti.

- To je puko zamajavanje, jer za prugu koju bi Kinezi trebalo da grade, uzeće pare od nas i to bi opet išlo na teret građana kao poreskih obveznika. Jasno je da niko ništa neće da nam daje, već nam pomaže tako da on može da zaradi - objašnjava Stefanović.

Da su kineski krediti, uprkos njihovoj povoljnosti, potencijalno opterećenje za državne finansije, ukazuje i spoljnopolitički analitičar Predrag Simić.

- Ugovor Srbije o izgradnji drugog bloka elektrane Kostolac je kredit sa rokom otplate od 20 godina i sedam godina grejs perioda. To je opterećenje za ionako prenapregnute srpske javne finansije - ocenio je bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.