Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 01:15 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Paradajz sprečava osteoporozu
Najnovija istraživanja pokazala su da paradajz i te kako smanjuje rizik od raka, osteoporoze i kardiovaskulrnih bolesti. Nije samo reč o sirovom paradajzu, već i kuvanom, koji prema mišljenju naučnika ima veći učinak.
Američki istraživači otkrili su da je sočno povrće najveći izvor snažne antioksidans dijetetske ishrane i da, za razliku od drugog voća i povrća, ima jači uticaj kada se skuva.
Naučnici Nacionalnog centra "Food and Safety” iz Ilinoisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatraju da kuvani paradajz sadrži hranljive materije koje stvaraju zaštitne mehanizme koji sprečavaju upale i stvaranje krvnih ugrušaka.
Redovnim konzumiljanjem kuvanog paradajza stvara se manji rizik od određenih bolesti, kao što su rak prostate, bolesti srca i osteoporoza.
Doktor Brit Barton-Friman i doktorka Kristin Rimers vodili su pomenuto istraživanje.
- Zahvaljujući razvoju nauke o paradajzu i proizvoda nastalih od njega zaključili smo da on može biti veoma efikasan kada je reč o sprečavanju brojnih bolesti, ali i kada je reč o poboljšanju kompletne ishrane, što generalno, dovodi do boljeg zdravlja - objasnili su doktori.
Oni savetuju jednu šolju kuvanog paradajza dnevno, a u sezoni kada se može naći i sirov paradajz, preporučuju jedan sirov paradajz dnevno, najbolje u vreme ručka.
PARADAJZOM PROTIV RAKA
Izvor: Kurir, 05.Mar.2011
Što češće jedite paradajz! Ovaj sočan plod spada u povrće koje bi trebalo da jedete svaki dan - veliki je izvor antioksidanasa, a još je delotvorniji u zaštiti tela od bolesti ako je kuvan, utvrdilo je američko istraživanje...Što češće jedite paradajz!..Ovaj sočan plod spada u povrće...