Pametni virus napao više od 800 Android aplikacija: Svi su u opasnosti, a ovo je jedini način da se zaštitite

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni virus napao više od 800 Android aplikacija: Svi su u opasnosti, a ovo je jedini način da se zaštitite

Na Google Play marketu otkriven je pametni virus Xavier koji napada sve Android uređaje.

Prema podacima kompanije Trend Micro, trojanac je do sada pronađen u više od 800 aplikacija.

Malver je osmišljen da tajno krade i šalje dalje lične podatke korisnika. Xavier pripada porodici malvera AdDown, koja je prvi put otkrivena pre dve godine.

Razlikuje se po tome što preuzima računarski kod s udaljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << poslužitelja, izvršava ga pa potom koristi više enkripcija, sigurnu vezu, emulator i druge alate i mehanizme pomoću kojih nastoji da prikrije svoje delovanje, kao i da počisti tragove koje je ostavio iza sebe.

Nakon što učita datoteku i primi podatke za početnu konfiguraciju, baca se u potragu za podacima poput naziva proizvođača vašeg uređaja, jezika koji koristite, instaliranih aplikacija, adresa e-pošte... Kad ih pronađe, enkriptuje ih i šalje nazad svom tvorcu. Ne pokreće se ako naiđe na nešto neočekivano.

Xavier je do sada pronađen u aplikacijama namenjenim azijskim tržištima kao što su Vijetnam, Filipini, Indonezija, Tajland, Tajvan i druga. Aplikacije su raznovrsne, u rasponu od onih za obradu fotografija preko pozadinskih slika (wallpaper) za početni ekran do melodija. Uglavnom su besplatne.

Foto: Pixabay.com

U maju ove godine u kompaniji Check Point su otkrili Judy, oglasni malver za koji se procenjuje da je zarazio do 36,5 miliona uređaja s Androidom. Pre tri meseca stručnjaci kompanije Palo Alto Networks pronašli su u 132 aplikacije na Playu zlonamerni softver za desktop računare s operativnim sustavom Windows.

Kako piše Digital Trends, Google je radikalno skratio vreme potrebno za testiranje i odobravanje sigurnosnih zakrpi (sa šest do devet nedelja na jednu), a i ponudili su milion dolara nezavisnim istraživačima koji se bave bezbednosnim propustima u softveru.

U decembru prošle godine 80 posto korisnika Androida 7.x (Nougat) štitilo je svoje podatke lozinkama, obrascima ili PIN-ovima. Jedan od najvećih izazova ostaje socijalni inženjering, odnosno hakerska nastojanja da korisnika na prevaru namame na otvaranje sumnjivih linkova. Zbog toga redovno ažurirajte svoje uređaje na najnoviju verziju softvera, a isto tako pazite koje aplikacije instalirate i na koje sajtove idete.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Više od 800 aplikacija u Play prodavnici inficirano malverom Xavier

Izvor: Informacija.rs, 21.Jun.2017, 00:13

Opet je pronađen malver u Googleovoj Play prodavnici, i to u nekoliko stotina aplikacija. Stručnjaci kompanije Trend Micro upozorili su da je više od 800 aplikacija objavljenih u Googleovoj prodavnici aplikacija Play inficirano malverom Xavier koji je otkriven pre skoro dve godine. Od tada je malver...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.