PLEJSTEJŠN, KOMPJUTER I TRI SOBE Zbog ovih nehumanih uslovova u zatvoru Brejvik se žalio sudu

Izvor: Blic, 23.Apr.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLEJSTEJŠN, KOMPJUTER I TRI SOBE Zbog ovih "nehumanih" uslovova u zatvoru Brejvik se žalio sudu

U sredu, okružni sud u Oslu doneo je presudu da se Andersu Brejviku, koji je ubio 77 osobe u pucnjavi 2011. godine, na ime odštete isplati 331.000 norveških kruna, uz obećanje da će mu se poboljšati uslovi života u zatvorskoj jedinici.

U improvizovanoj sudnici, koja je napravljena u zatvorskoj teretani, Norveška je proglašena krivom jer je Brejvika držala u samici. Presuđeno je i da su se zatvorski čuvari prema njemu ponašali nehumano.

Ali uslovi zatvorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << života koje je norveški sud okarakterisao kao "nehumane ili ponižavajuće", imaju dozu luksuza ako se uzmu u obzir uslovi života u studentskim domovima, a o zatvorima ne treba ni govoriti.

- Brejvikov privatni zatvor ima tri prostorije. Jednu za život, drugu za učenje i treću za vežbanje - tvrdi agencija Frans Pres. Prostorija za učenje je Brejviku veoma bitna jer je 2015. godine upisao političke nauke na Univerzitetu u Oslu.

Nekoliko puta nedeljno neko sa univerziteta dolazi da mu drži predavanja jer Brejviku nije dozvoljeno da koristi Internet na svom računaru.

Da, on ima računar u svojoj ćeliji.

Štrajk glađu zbog igrice

Ima i svoj televizor i Plejstejšn 2, pa je tako pretio štrajkom glađu ako ne dobije Plejstejšn 3, preneo je AFP 2014. godine.

Brejvik se žalio i na kvalitet hemijskih olovki.

- Ako je teoretski moguće da se razvije reumatizam, ubeđen sam da bi hemijska olovka mogla da ga izazove - stoji u Brejvikovom pismu koje je objavio Njujorker. A na sve to je dodao:

"Ta olovka je noćna mora i ja sam frustriran njenim korišćenjem."

Brejvik u okviru svoje tri zatvorske ćelije može i da pere veš i kuva. Tako je čak pravio medenjake za zatvorsko takmičenje, preneo je BBC. Ima pristup i novinama, dvorištu i ima pravo na telefonske pozive. Iako predstavlja opasnost za društvo, osuđen je na 21 godinu zatvora, jer je to maksimalna zatvorska kazna u Norveškoj.

Zatvori u ovoj zemlji su fokusirani na rehabilitaciju, a ne na kažnjavanje. Zatvor Bastoi više liči na ostrvo nego na pritvorsku jedinicu, zatvorenici se slobodno šetaju između zgrada, a imaju i farmu na kojoj rade.

U Halden zatvoru, gde je bezbednost na visokom nivou, zatvorenici rade sa noževima u kuhinji, a imaju mogućnost da sviraju u muzičkom studiju.

Pročitajte još:

Brejviku za sada nije dozvoljeno da poseti zatvorsku farmu, ali su njegova izolacija i samica definisani kao kršenje ljudskih prava. Ipak, sud u Oslu nije objasnio kako će se njegovi uslovi života promeniti u budućnosti.

Uprkos stravičnim efektima Brejvikovog zločina, Norvežani su saglasni da treba poboljšati njegove uslove života.

- Naše najbolje oružje protiv ekstremizma je čovečanstvo - rekao je Bjorn Ihler koji je preživeo Brejvikov masakr. On je dodao:

"Ova presuda pokazuje da je humanost iznad ekstremizma."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.