Otkriveno kako pocrneti bez sunčanja i solarijuma

Izvor: N1 televizija, 14.Jun.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno kako pocrneti bez sunčanja i solarijuma

Naučnici su posle 10 godina istraživanja pronašli materiju koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja sunčevim zdracima, čime se izbegava opasnost razvoja raka kože.

Za razliku od tradicionalnih krema za samotamnjenje, koje oboje samo površinu kože, novootkriveni molekul deluje stimulisanjem ćelija koje proizvode pigment, a čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.

Pre upotrebe novi molekul mora da prođe i klinička >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << testiranja, kako bi se potvrdilo da nije štetan za ljude. Nanosi se kao krema, a dosadašnja istraživanja su pokazala da omogućava tamnjenje epiderma jedne vrste miševa, koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod uticajem ultraljubičastih zraka.

Doktor Dejvid Fišer, šef dermatološkog odeljenja bolnice Masačusets dženeral i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, koji je zaslužan za otkriće, podseća da je ljudska koža odličan branik u koji je teško prodreti.

Naučnici su novootkrivene molekule testirali na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da čine kožu tamnijom zavisno od količine materije i učestalosti primene. Ovakvo, veštačko tamnjenje traje nekoliko dana.

Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istakao je dr Fišer.

"Koža je najveći organ našeg tela koji može da oboli od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zracima", istakao je Fišer.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Neverovatno otkriće: Tamnećemo bez izlaganja suncu

Izvor: B92, 14.Jun.2017

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici su otkrili supstancu koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraviolentnim zracima sunca, čime se izbegava opasnost razvoja raka kože.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.