Okun: Karadžić tvrdio da različite nacije ne mogu živeti u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 23.Apr.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okun: Karadžić tvrdio da različite nacije ne mogu živeti u BiH

Američki diplomata Herbert Okun, zamenik nekadašnjeg specijalnog izvestioca UN za Balkan Sajrusa Vensa, izjavio je danas u Haškom tribunalu na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je on u više navratao govorio da "različite nacionalnosti ne mogu živeti zajedno u BiH i da moraju biti razdvojene".

"Doktor Karadžić je u više navrata rekao da različite nacionalnosti ne mogu živeti zajedno u BiH i da moraju biti razdvojene. Rekao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jednog dana u budućnosti to biti moguće, ali da sada ne mogu zajedno da žive", kazao je američki diplomata.

On je izneo mišljenje, bazirano na izveštajima koje je podnosio i boravku na terenu, tokom sukoba u BiH, da je Karadžić kontrolisao vojne snage RS.

Svedok je govorio i o razgovoru Vensa sa nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o Željku Ražnatoviću Arkanu.

"Arkan je bio vođa jedne posebno okrutne paravojne grupe i Vens je pitao Miloševića šta je sa Arkanom na Drini, jer je čuo da njegove snage deluju na zapadnoj obali Drine", kazao je svedok i naveo da mu je Milošević odgovorio da Arkan nije na Drini.

"Milošević je rekao da Arkan nije na Drini ili u Bijeljini. Kazao je 'možda je neko negde'. To je bio tipičan njegov odgovor", ispričao je Okun.

Povodom nepotpisivanja Vens-Ovenovog plana, svedok je rekao da ga nisu potpisali bosanski muslimani i Srbi.

"Karadžić je rekao - 'prihvatio sam devet principa i najveći deo karte. Ako se ljudi mogu demokratski izjasniti mi ćemo to prihvatiti'", naveo je Karadžićeve reči Okun, dodavši da je lord Oven taj odgovor shvatio kao odbijanje plana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić tvrdio da različite nacije ne mogu živeti u BiH

Izvor: S media, 23.Apr.2010

Američki diplomata Herbert Okun, zamenik nekadašnjeg specijalnog izvestioca UN za Balkan Sajrusa Vensa, izjavio je danas u Haškom tribunalu na sudjenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je on u više navratao govorio da "različite nacionalnosti ne mogu živeti zajedno...

Nastavak na S media...

Zamenik Sajrusa Vensa o Karadžiću u Hagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2010

HAG - Zamenik nekadašnjeg specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Balkan, Sajrusa Vensa, američki diplomata Hebret Okun izjavio je danas u Haškom tribunalu da bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić kontrolisao vojne snage RS...Okun je rekao da mu je Karadžić u više navrata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.