Odbačene optužbe za ubistvo protiv bivšeg premijera

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačene optužbe za ubistvo protiv bivšeg premijera

Tajlandski sud odbacio je danas optužbe za ubistvo i zloupotrebu vlasti protiv bivšeg premijera Abhisita Vedžadžive i njegovog zamenika tokom slamanja opozicionih demonstracija 2010. godine.

Veliki broj demonstranata je poginuo u uličnim sukobima između uglavnom nenaoružanih demonstranata takozvanih "crvenokošuljaša" i snaga bezbednosti u Bangkoku tokom Abhisitove vlasti, prenela je agencija AFP.

Krivični sud u Bangkoku odlučio je da nije nadležan za taj slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već vrhovni krivični sud, pošto su Abhisit i njegov tadašnji zamenik Sutep Taugsuban bili nosioci javnih funkcija i delovali su u vanrednom stanju.

- Zbog toga je krivični sud danas odlučio da odbaci te dve optužbe - rekao je sudija.

Tužioci su najavili da će se žaliti na tu sudsku odluku.

Na protestima 2010. godine, "crvenokošuljaši" su tražili prevremene izbore, jer je Abhisitova vlada došla na vlast nedemokratskim putem 2008. godine, glasanjem u parlamentu.

Desetine hiljada demonstranata okupiralo je delove centra Bangkoka nedeljama, a vojska je okončala krizu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.