Obezbeđena sredstva za Centar za matične ćelije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2011, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđena sredstva za Centar za matične ćelije

KRAGUJEVAC -

Za nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu, prvi takve vrste u Jugoistočnoj Evropi i izgradnju zgrade gde će biti smeštene moderne laboratorije obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra, izjavio je ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

"Ministarstvo je obezbedilo 80 odsto od tog iznosa, a preostala sredstva grad Kragujevac i Medicinski fakultet", rekao je Đelić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prilikom potpisivanja Protokola o realizaciji i finansiranju nabavke opreme i dogradnji Medicinskog fakulteta sa oko 4.000 metara kvadratnih.

Ministar je Protokol potpisao sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevnovićem i dekanom kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojšom Arsenijevićem.

Ocenjujući da će Srbija izgradnjom tog centra postati značajan igrač na polju nauke u 21. veku ministar Đelić je izrazio nadu da će oprema biti nabavljena, a zgrada završena do leta 2012. godine.

"Povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak mozgova nije samo cilj, već i realnost", naveo je Đelić.

Uz napomenu da će na proleće biti raspisan tender za izvođača radova, on je kazao da će u tom centru raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca, te najavio da će Ministarstvo do 2014. godine u naučno - tehnološku infrastrukturu investirati 400 miliona evra.

Genetičar i redovni profesor Medicinskog fakulteta Stojković izrazio je zadovoljstvo što su obezbeđena sredstva i ocenio važnim današnji događaj, jer se stvaraju uslovi da naučnici rade.

Prema njegovim rečima, razvoj Centra u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, parkinsova i šećerna bolest.

"Ovo je šansa da uđemo u ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi", rekao je Stojković i dodao da će u "narednih 10 godina vrednost tog centra biti daleko veća od sadašnjih 5,2 miliona evra".

Gradonačelnik Kragujevca je ocenio da je izgradnja Centra najvažniji projekat u narednoj godini, a dekan Medicinskog fakulteta Arsenijević je ukazao da je taj fakultet saradnjom sa Stojkovićem i osnivanjem Centra za matične ćelije u tehnološkom smislu u razvoju preskočio decenije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za izgradnju Centra za matične ćelije 5,2 miliona evra

Izvor: S media, 01.Mar.2011

Centar za matične ćelije, njegovo opremanje i izgradnja objekta povšine 4.000 kavadrata na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu biće zavrčen do leta 2012. Za prvu naučnoistraživačku ustanova te vrste u Srbiji, vrednost investicije je 5,17 miliona evra. ..Opremanje Centra za matične ćelije i...

Nastavak na S media...

Nacionalni centar za matične ćelije u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Mar.2011, 01:04

Potpisima ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića, gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića i dekana Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojše Arsenijevića, ozvaničen je Protokol koji će Kragujevcu obezbediti izgradnju i opremanje Nacionalnog centra za matične ćelije..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Centar za matične ćelije u Kragujevcu

Izvor: 24sata, 02.Mar.2011

Za izgradnju objekta i nabavku Centra za matične ćelije u Kragujevcu, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, grad Kragujevac i Medicinski fakultet obezbediće 5,17 miliona evra.

Nastavak na 24sata...

STOJKOVIĆ ĆE VODITI CENTAR ZA MATIČNE ĆELIJE U KRAGUJEVCU

Izvor: Kurir, 02.Mar.2011

KRAGUJEVAC - Svetsko, a naše! Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu sledeće godine počeće s radom prvi Centar za matične ćelije u ovom delu Evrope, kojim će rukovoditi naučnik svetskog renomea, dr Miodrag Stojković...KRAGUJEVAC - Svetsko, a naše!..Na Medicinskom fakultetu Univerziteta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.