Izvor: Blic, 23.Feb.2010, 10:50 (ažurirano 02.Apr.2020.)
O hrani, piću i kafanama
U prijatnom ambijentu restorana „Iguana“ juče je održana prezentacija knjige „Istinita i poučna istorija blagoutorbija i tek ponekog još uživanja“ autora Nebojše Spaića. Ovo delo na duhovito - ozbiljan način govori o jednoj od najvećih čovekovih ljubavi, ali i zadovoljstava – hrani.
- Zaista veoma volim da jedem. Moju veliku ljubav prema hrani primetili su i moji prijatelji pa su mu predložili da bi mogao i knjigu o tome da napišem. Pomislio sam da bi to imalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smisla i evo knjige, koja govori o stvarima koje su važne, ali i sa kojima se lepo živi, odnosno knjige o hrani – kaže Nebojše Spaić.
Spaić je iskustvo za ovu knjigu stekao obilazivši mnoge beogradske, ali i svetske restorane. U svom delu je nabrojao mnoge poznate i nepoznate kafane koje je posećivao, a napisani su i recepti pojedinih gurmanluka koje je autor odabrao. Ne propagira, kako sam kaže, životne navike koje spadaju pod poželjan, odnosno „takozvani korektan životni stil", već kafane, piće, nezdravu hranu i neumereno uživanje u istim.
- Ovo je prva knjiga, odnosno priručnik, koja se bavi ovom temom na ovaj način. Moram pohvaliti autora koji je materijal skupljao na nekoliko kontinenata, a opet pri pisanju nije iznosio jake stavove da je za ili protiv nečega – ispričao je Dušan Mrđenović, izdavač knjige. Ipak, on je, „za svaki slučaj" na poslednjoj stranici knjige ostavio „upozorenje" da se „izdavač ograđuje od odgovornosti za one koji, sledeći knjigu, ugroze svoje zdavlje".
Blagoutrobija u Iguani
Izvor: Danas, 22.Feb.2010, 23:33
U beogradskom klubu Iguana sinoć je promovisana specifična knjiga Nebojše Spaića, neobičnog naziva „Istinita i poučna istorija blagoutrobija i tek ponekog još uživanja sa zbirkom fantastičnih recepata“.