Nova faza borbe protiv ID

Izvor: B92, 15.Nov.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova faza borbe protiv ID

Načelnik Združenih snaga američke vojske, general Martin Dempsi doputovao je danas u iznenadnu posetu Iraku, prvu od početka vazdušne kampanje na položaje ID.

Poseta Dempsija usledila je samo dva dana, pošto je on u Kongresu izjavio da će SAD razmotriti slanje određenog broja vojnika koji bi se sa iračkim snagama borili protiv ID, koja kontroliše oko trećine teritorije Iraka i susedne Sirije, preneo je AP.

sDempsi je stigao u Irak kako bi razgovarao sa "iračkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkim i bezbednosnim zvaničnicima o sledećoj fazi kampanje da se porazi (ID)", napisao je na Tviteru predstavnik koalicionih snaga Bret Mekgurk.

SAD pojačavaju napore u borbi protiv ID, a američki predsednik Barak Obama najavljuje planove za raspoređivanje još 1.500 američkog vojnog osoblja koje bi savetovalo i obučavalo iračke snage, čime bi se njihov ukupan broj popeo na 3.100, naveo je AFP.

Iračke vojne i bezbednosne snage, na čiju su obuku SAD do sad potrošile milijarde dolara, doživele su neuspeh u prvim danima ofanzive ID, koja je letos zauzela veći deo severnog i zapadnog Iraka, uključujući drugi po veličini grad Mosul.

Dempsi je u četvrtak izjavio da iračke snage sada bolje obavljaju posao, ali da će za ponovo zauzimanje Mosula ili obnovu granice sa Sirijom biti potrebne složenije operacije.

On je pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma rekao da Amerika ima skromne snage u Iraku trenutno i da bi bilo kakvo povećanje tog broja bilo "jednako skromno".

"Jednostavno ne vidim okolnosti u kojima bi bilo u našem interesu da preuzmemo ovu borbu na sebe sa velikim vojnim kontigentom", dodao je Dempsi.

Dempsijeva poseta Iraku dolazi dan pošto su iračke snage proterale ekstremiste ID iz strateški važnog grada Bajdžija, severno od Bagdada, zabeleživši svoju najveću pobedu na bojnom polju do sad.

Ponovo zauzimanje Bajdžija, u kome se nalazi najveća rafinerija nafte u Iraku, poslednji je u nizu neuspeha za ekstremističku grupu, koja je izgubila na stotine boraca u vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih SAD u Iraku i Siriji.

Bajdži leži na putu ka Mosulu i njegovo zauzimanje dodatno izoluje ekstremiste koji drže grad Tikrit, na jugu zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američki general Dempsi u poseti Iraku

Izvor: Blic, 15.Nov.2014

Načelnik Združenog štaba američke vojske, general Martin Dempsi doputovao je danas u nenajavljenu posetu Iraku, prvu od kako je međunarodna koalicija predvođena SAD počela vazdušne udare protiv ekstremista Islamske države u toj zemlji...Dempsijeva poseta usledila je samo dva dana nakon što...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.