Nestaju najlepše plaže Jadrana

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju najlepše plaže Jadrana

Podgorica -- Ada Bojana se sužava, Mogren je izgubio trećinu širine. Zbog erozije nestaju najlepše crnogorske plaže, upozoravaju stručnjaci.

Profesor Univerziteta u Beogradu doktor Sava Petković upozorava da zbog ljudske delatnosti nestaju prirodne lepote priobalja.

"Plaže nestaju na svim meridijanima od Floride do Španije i Italije, ali se tamo bave tim problemom. Ovde se praktično od Austrougarske ne radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ništa ozbiljno i planski na zaštiti divnih plaža", upozorio je on.

"Kao primere nestajanja plaža pomenuo bih Mogren, koji je za par zadnjih decenija izgubio jednu trećinu svoje širine. To je toliko očigledno da je dovoljno uporediti slike plaže iz 1931. godine, kada je bila spojena kopnom širokim desetak metara i današnju gde praktično imamo dve odvojene plaže", rekao je Petković.

Petković je takođe rekao da da je problem nestajanja crnogorskih plaža uglavnom izazvan ljudskim postupcima.

"Negde je to gradnja kao u Petrovcu i Sutomoru, a negde, kao na Mogrenu, problem je nastao tako što je prilikom izgradnje magistrale skrenut potok koji je vekovima donosio materijal na plažu. Sada nema potoka pa nema ni novog materijala pa je plaža sve uža”, istakao je Petković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nestaju plaže u Crnoj Gori

Izvor: Mondo, 06.Apr.2011

Profesor Univerziteta u Beogradu doktor Sava Petković upozorava da zbog erozije nestaju najlepše crnogorske plaže.

Nastavak na Mondo...

Nestaju najlepše crnogorske plaže

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2011, 09:33

Ada Bojana se sužava, a Mogren je izgubio trećinu širine, rekao je profesor Univerziteta u Beogradu doktor Sava Petković i upozorio da zbog erozije nestaju najlepše crnogorske plaže..."Kao primere nestajanja plaža pomenuo bih Mogren, koji je za par zadnjih decenija izgubio jednu trećinu svoje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.