Neophodna primena Medijske strategije

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna primena Medijske strategije

Udruženja novinara u Srbiji traže primenu Medijske strategije. Novinari su obespravljeni su i nad njima se vrši cenzura, kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović. Vlast je uspostavila jednu vrstu kontrolisanog haosa u medijima, ističe predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Predstavnici udruženja novinara u Srbiji traže od vlasti da primi Medijsku strategiju i ukazuju na težak položaj novinara u Srbiji, kao i na pritiske kojima su izloženi.

Na promociji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saveta za štampu i njegove uloge na medijskoj sceni Srbije, održanoj sinoć u Kraljevu, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da "nema sreće ni za društvo ni za novinare kojima je stalo do profesionalizma i slobode izražavanja, dok se ne reše osnovne stvari kao što je transparentnost vlasništva medija".

"U medijskoj strategiji piše da vlasništvo mora biti transparetno. Sada ulazimo i uzbornu kampanju i istu priču pričamo, dok novinari grozno žive, obespravljeni su, nad njima se vrši cenzura, sami praktikuju autocenzuru i mi zbog tih stvari dižemo glas. Ali onima koji su u prilici da zaista reše ove stvari, to ne pada na pamet", rekla je Smajlovićeva.

Predsednica Udruženja nada se da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, kao i da će nakon toga Brisel tražiti da se uredi pitanje finansiranja medija. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je na tom skupu da ne postoji politička volja za primenu Medijske strategije.

"Ono što nas zaista brine, osim procesa u kojem je Medijska strategija donošena i u kojem je bio rovovski rat sa predstavnicima Vlade, jeste nedostatak političke volje da se ona sprovodi", rekao je Obradović.

Obradović je kazao da su strahovanja novinarskih udruženja i novinara bila opravdana, jer je vlast bila primorana na donošenje Medijske strategije, iako se na to obavezala još 2009. godine.

"Možemo da budemo zadovoljni rešenjima poput povlačenja države iz vlasništva medija, transparentnosti vlasništva medija, zabrane koncentracije vlasništva u medijskom prostoru, ali prava vrednost Medijske strategije iskazaće se onoliko koliko ona bude otvorena u javnosti", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je ocenio da je vlast uspostavila jednu vrstu kontrolisanog haosa u medijima, koji joj je omogućio veliki uticaj na njih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.