Udruženja: Težak položaj novinara

Izvor: B92, 25.Feb.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja: Težak položaj novinara

Kraljevo -- Predstavnici udruženja novinara zatražili su od vlasti da počne primenu Medijske strategije i ukazali na težak položaj novinara i na pritiske kojima su izloženi

Na promociji Saveta za štampu i njegovoj ulozi na medijskoj sceni Srbije održanoj sionoć u Kraljevu, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da "nema sreće ni za društvo ni za novinare kojima je stalo do profesionalizma i slobode izražavanja, dok se ne reše osnovne stvari kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je transparentnost vlasništva medija".

"U medijskoj strategiji piše da vlasništvo mora biti transparetno... Sada ulazimo i uzbornu kampanju i istu priču pričamo, dok novinari grozno žive, obespravljeni su, nad njima se vrši cenzura, sami praktikuju autocenzuru i mi zbog tih stvari dižemo glas, ali onima koji su u prilici da zaista reše ove stvari, to ne pada na pamet", rekla je Smajlovićeva.

Ona je izrazila nadu da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, kao i da će nakon toga Brisel tražiti da se uredi pitanje finansiranja medija.

"Brisel će reći da više ne možemo ovako kao u Kraljevu, da lokalna samouprava daje novac medijima kad ona hoće i kako ona hoće, jer se tako ne finansiraju mediji", rekla je Smajlović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je na tom skupu da ne postoji politička volja za primenu Medijske strategije.

"Ono što nas zaista brine, osim procesa u kome je Medijska strategija donošena i u kome je bio rovovski rat sa predstavnicima Vlade, jeste nedostatak političke volje da se ona sprovodi", rekao je Obradović.

On je kazao da su strahovanja novinarskih udruženja i novinara bila opravdani, jer je vlast bila primorana na došenje Medijske strategije iako se na to obavezala još 2009. godine.

"Možemo da budemo zadovoljni rešenjima poput povlačenja države iz vlasništva medija, transparentnosti vlasništva medija, zabrana koncentracije vlasništva u medijskom prostoru, ali prava vrednost Medijske strategije iskazaće se onoliko koliko ona bude otvorena u javnosti", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je ocenio da je vlast uspostavila jednu vrstu kontrolisanog haosa u medijima koji joj je omogućio veliki uticaj na njih.

"Vlast sama po sebi ne bi želela da se tu puno šta menja, jer kad nema države u medijskoj sferi koja je uredjena i postoji sistem, bitno se sužava mogućnost političara i drugih interesnih grupa na medije. Vlast je svesna toga i oslanjajući se na medije kao na bitnu polugu u očuvanju i osvajanju vlasti, htela bi da održi postojeći sistem", rekao je Obradović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neophodna primena Medijske strategije

Izvor: RTS, 25.Feb.2012

Udruženja novinara u Srbiji traže primenu Medijske strategije. Novinari su obespravljeni su i nad njima se vrši cenzura, kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović. Vlast je uspostavila jednu vrstu kontrolisanog haosa u medijima, ističe predsednik NUNS-a Vukašin Obradović. ..Predstavnici udruženja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.