Nema bekstva iz novog zatvora

Izvor: RTS, 08.Apr.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema bekstva iz novog zatvora

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović je rekao da je posebno odeljenje Kazneno-popravnog zavoda "Zabela", "zatvor sa najvećim mogućim stepenom obezbeđenja".

Načelnik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije Milan Obradović  izjavio je da će osuđeni u Specijalnom sudu od leta ili početka jeseni biti smeštani u posebno odeljenje požarevačkog zatvora Zabela.

Opremanje objekta koji je građen od 2005. do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2007. godine biće završeno za desetak dana, rekao je Obradović novinarima koji su obišli zgradu posebnog odeljenja zatvora.

"Ovo je prvi objekat ove vrste izgrađen u Srbiji od 1987. godine, sa najvećim mogućim stepenom obezbeđenja. Što se nas tiče, unutra više nikada neće moći da se uđe (kao novinarska ekipa), a ne bih želeo da bilo ko od vas ulazi po nekom drugom osnovu", rekao je Obradović.

U posebnom odeljenju zatvora je 60 ćelija, koje su nalaze u četiri odvojene celine u dva krila zgrade. Time je, kako navode u zatvoru, sprečena mogućnost da se u zajedničkim prostorijama nađu pripadnici istih kriminalnih grupa.

Zatvorenici će, kako je planirano, veći deo dana provoditi u ćelijama površine oko deset kvadratnih metara koje su opremljene krevetom, kasetom za odeću, umivaonikom, tuš kadom, stolom i stolicom.

Bez Interneta

U ćeliji će biti dozvoljeni televizor, radio ili računar, ali bez mogućnosti da se koristi Internet.

Prema pravilima o kućnom redu, zatvorenici ustaju u šest ujutru, a svetla im se gase u 23.07, osim ukoliko ne izraze posebnu želju da gledaju neku emisiju na televiziji.

Zakonom je predviđeno da osuđeni dva sata dnevno provedu na svežem vazduhu, u grupi ne većoj od pet ljudi. Dvorište je ograđeno visokim zidom i čeličnom žičanom ogradom koja se nalazi iznad čitavog prostora predviđenog za boravak osuđenika van zgrade.

Jedina zajednička prostorija biće prostor za rekreaciju, ali ni tamo neće moći da boravi više od nekoliko ljudi istovremeno.

Pošta osuđenika biće čitana, a svi telefonski razgovori slušani. Predviđeno je da posete najbližih članova porodice budu dozvoljene jednom mesečno. Sud može da dozvoli izuzetke. Tokom poseta neće biti moguć fizički kontakt.

Ovaj zatvor, za razliku od svih drugih, neće imati takozvanu "ljubavnu sobu" i prilikom poseta zatvorenici neće moći da dođu u direktan fizičcki kontakt sa svojim posetiocima.

U sobi za posete zatvorenici će moći da pričaju sa svojim posetiocima kroz pancirno staklo, putem interfona.

U sobi za dnevni boravak nalazi se jedna telefonska govornica, a svi telefonski razgovori, izuzev sa braniocem biće snimani

Tokom današnjeg obilaska, novinari su u Zabeli prošli tri bezbednosne provere.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVINARI U ZABELI

Izvor: Kurir, 08.Apr.2010

POŽAREVAC, 08. april 2010. (FoNet) - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije Milan Obradović najavio je danas da bi prvi zatvorenici na izdržavanje kazne u posebno odeljenje požarevačkog zatvora Zabela mogli doći krajem leta ili početkom jeseni. Obradović...

Nastavak na Kurir...

Prvi osuđenici do kraja leta

Izvor: Danas, 08.Apr.2010

Ovo je prvi put i najverovatnije poslednji da su novinari obišli Posebno odeljenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu. Nadam se da niko od vas neće ući u ovaj objekat po drugom osnovu, rekao je juče Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, nakon...

Nastavak na Danas...

Srpski Alkatraz

Izvor: Kurir, 09.Apr.2010, 08:02

POŽAREVAC - Specijalni zatvor dobiće svoje prve stanare krajem leta! Ovo je najavio Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. - Prvi osuđenici za krivična dela organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma biće prebačeni na izdržavanje kazne u posebno odeljenje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.