Izvor: N1 televizija, 01.Feb.2017, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neisplaćene plate izvele radnike na šine, BG voz redukovan

Od nedelje je u Beogradu redukovan saobraćaj BG voza zbog štrajka dela radnika firme koja za Železnice Srbije radi na poslovima obezbeđenja i protivpožarne zaštite. Na prugu su ih, imeđu ostalog, izvele neisplaćene plate, a rešenje za ovaj problem se još se ne nazire.

Izvor: N1

Sedam neisplaćenih zarada, nepovezan radni staž i od jula neoverene zdravstvene knjižice naterale su zaposlene društva Ful Protekt da, umesto objekata Železnica Srbije, čuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vozove kako iz zemunske stanice ne bi krenuli dalje.

"Mi kažemo: "Direktore, ima li plate?" Nema plate. To je u redu, nema plate i tačka. To je njemu u redu, i nema plate i to je gotovo. A to što smo mi žedni, bosi, goli, deca idu u školu, plaćamo kiriju, ma to njega ne interesuje. Njega ne interesuje ni naša struja, ni naš 'leb", kaže radnik "Full Protect" Rade Dragutinović.

Trećina od oko 320 zaposlenih je deo naplatila sudski, uz pomoć izvršitelja.

"To su tri plate. Do septembra su ljudi uspeli da naplate tri plate, s tim što nam rukovodstvo od tada ne daje ni listiće za plate", navodi radnik "Full Protect" Radojica Pajović.

Štrajk nije po zakonu, zahtevi štrajkača su nerealni, a šteta ogromna - pa će je snositi sami, poručuje direktor Full Protekta Slađan Đokić. Za povezivanje radnog staža u društvu u reorganizaciji uslov je, dodaje, da radnici ne uđu u radno-pravni spor sa poslodavcem.

"Neće vam se uvezati staž jer je to odluka Vlade. Da li će se ta odluka promeniti možda u perspektivi, ne znam. Socijalni program - kada bude ministarstvo rada donelo odluku, kakvu god bude donelo odluku tako će biti. Plate - kako mislite da se vi izvršavate, da ugrožavate likvidnost. Oni su uzeli ne samo sto svojih zarada, nego još sto od ostalih kolega kroz troškove izvršnog postupka, što sudskih, što izvršiteljskih troškova", objašnjava Slađan Đokić.

Poslednji u nizu zahteva štrajkača je smena kompletog rukovodstva.

"Sa njima pregovora nema, sve što su obećali slagali su, tako da je to naš zahtev. Oni nas više ne zastupaju, oni rade protiv nas i samo za sebe", kaže Radojica Pajović.

A da pregovora nema, potvrdio je za N1 i njihov direktor. BG vozovi ne idu dalje, ali ni štrajkači do ispunjenja svih njihovih zahteva. Do tada mole Vladu i predstavnike četiri preduzeća Železnica Srbije da im u tome pomognu, a ispred Vlade Srbije se još niko nije pojavio.

Obe strane su oči uprle u Ministarstvo privrede kome je i N1 tražila odgovore, ali bez uspeha.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Protest radnika obezbeđenja "ukočio" BG voz

Izvor: N1 televizija, 01.Feb.2017

Od nedelje je u Beogradu redukovan saobraćaj BG voza zbog štrajka dela radnika firme koja za Železnice Srbije radi na poslovima obezbeđenja i protivpožarne zaštite. Na prugu su ih, imeđu ostalog, izvele neisplaćene plate, a rešenje za ovaj problem se još se ne nazire...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.