Nedeljković:Ne prihvatamo IBM, i Beograd da se tako izjasni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2012, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljković:Ne prihvatamo IBM, i Beograd da se tako izjasni

KOSOVSKA MITROVICA -

Načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković kaže da ne zna kad će početi primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), da je za Srbe taj dogovor u svakom slučaju neprihvatljiv, te da očekuje da se tako izjasni i državni vrh u Beogradu.

Nedeljković je u izjavi Tanjugu rekao da misli da sporazum o IBM građani na severu pokrajine neće prihvatiti i da on operativno neće zaživeti na terenu.

"Očekujem da državni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrh i pregovarački tim u poslednjem trenutku jasno kažu da je to neprihvatljivo i da treba tražiti dodatne preduslove kada su u pitanju carina i upotreba dokumenata", rekao je Nedeljković.

On je predložio da se carina izmesti u Dudin Krš kod Zvečana gde postoji infrastruktura i u selo Košutovo kod Zubinog Potoka čime bi, kako kaže, bili rešeni problemi koji postoje u vezi sa IBM na Jarinju.

Nedeljković je rekao da ne zna kada će početi implementacija dogovora o IBM iako se, kada je u pitanju prelaz Jarinje, pominju 3. decembar kada bi trebalo da zaživi pilot projekat i 10. decembar kada bi na ovom prelazu trebalo da u potpunosti bude implementiran dogovor. On je istakao da su građani protiv primene ovog sporazuma jer smatraju da će to biti granica velike Albanije, da Srbi na severu pokrajine to neće prihvatiti i da sporazum neće operativno zaživeti na terenu.

"To što se događa u vezi sa IBM je mimo naše volje, kao i sporazumi koji su postignuti i implementacija dogovora na tehničkom nivou. Mi nismo uključeni u to, Srbima sa severa Kosova se nude samo krajnja rešenja", rekao je on.

Nedeljković je naglasio da Srbi iz ovog dela pokrajine nikada nisu pozvani da sačine platformu sa državnim vrhom, nego da su samo pozivani kada se nešto završi kako bi "bili dekor" i kako bi, kako je naglasio, neko imao alibi za sprovođenje nekih rešenja.

Upitan da kaže da li će zbog primene sporazuma o IBM biti novih protesta i barikada lokalnih Srba, Nedeljković je rekao da su građani jedinstveni u stavu da je uspostavljanje granice sa centralnom Srbijom neprihvatljivo.

"Kako će se situacija odvijati, da li će biti protesta i barikada to ne mogu da predvidim, ali svakako ću ponoviti da je za nas to (IBM) neprihvatljivo i da se sa tim mi nećemo pomiriti", kazao je Nedeljković.

On je podsetio da su pre nekoliko dana od državnog vrha u Beogradu zatražili da im bude pojašnjeno kako će izgledati primena sporazuma o IBM na terenu i dodao da je shvatio da će to izgledati onako kako se primenjuje i između drugih država.

On je naveo i da očekuje još jedan sastanak sa državnim vrhom u Beogradu jer se, kako kaže, u međuvremenu mnogo toga izdešavalo, misleći pre svega na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ivanović: Pilot projekti na Jarinju i Merdaru iduće nedelje

Izvor: Blic, 30.Nov.2012

Beograd - Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da će pilot projekti o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima (IBM) krenuti već početkom sledeće nedelje na Jarinju i Merdaru, ali smatra da je puna primena dogovora u ovom trenutku gotovo nemoguća. ..U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.