Nastavljena blokada Dunava kod Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena blokada Dunava kod Novog Sada

NOVI SAD -

Blokadu međunarodnog plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada i danas su, sa tri broda, nastavili nezadovoljni radnici preduzeća "Dunav agregati", koji zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje, a direktor Mašan Ercegović predložio je da im danas isplati tri plate iz 2011. godine.

Direktor je, u telefonskom razgovoru, predložio da ukoliko radnici danas dobiju novac, prekinu blokadu i da u utorak nastave pregovore, a u suprotnom brodovima ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << blokiraju Dunav, izjavio je Tanjugu predstavnik radnika Milivoje Šujdović.

Šujdović je naveo da su šanse za današnju isplatu male jer je račun firme "Dunav grupa agregati" u blokadi.

Na brodovima tog preduzeća - "Petrovaradin", "Mišeluk" i "Podbara" nalazi se oko 80 radnika, koji od juče blokiraju plovidbu na Dunavu jedan kilometar nizvodno od ušća Kanala Dunav-Tisa-Dunav u tu reku.

Kako je agenciji Beta rečeno u sindikatu tog preduzeća, zbog blokade nisu dobijali pretnje, jer kako su naveli, "nadležni razumeju njihovu situaciju".

Prema rečima predstavnika sindikata, na prolaz čeka 15 brodova, od čega je pet usidreno u novosadskoj luci, a 10 je na samoj reci ispred barikada.

Od početka blokade, kako su dodali, radnici "Dunav agregata" dozvolili su prolaz samo jednom putničkom brodu koji je bio pun starijih putnika.

Radnici su ponovili da su bili prinuđeni na blokadu, jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk, nezadovoljni jer im poslodavac duguje šest plata.

Oni su se ponovo izvinili svim lađarima i dodali da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na egzistencijalni problem radnika.

Oko 470 radnika "Dunav grupe agregati" nije primilo zarade od oktobra 2011. godine, a od 1. aprila nemaju ni overene zdravstvene knjižice.

Šef Lučke kapetanije Novog Sada Boris Oreb rekao je Tanjugu da trenutno 16 teretnih brodova stoji privezano za obalu zbog blokade Dunava.

"U nadležnosti Lučke kapetanije je i podnošenje prekršajnih prijava protiv štrajkača koji su blokirali međunarodni plovni put Dunava, ali će do prijava doći ukoliko se utvrdi odgovornost", naglasio je Oreb.

"Dunav agregati" je preduzeće koje je nastalo privatizacijom nekadašnje velike firme "Heroj Pinki".

Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru "Dunav grupe", čiji je vlasnik biznismen Dušan Borovica.

Kapetanija i policija vode računa o bezbednosti saobraćaja na Dunavu. Na snazi je i dalje zabrana plovidbe iz bezbedonosnih razloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blokada Dunava, drugi dan

Izvor: Mondo, 12.Apr.2012

Blokadu međunarodnog plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada i danas su, sa tri broda, nastavili nezadovoljni radnici preduzeća "Dunav agregati", koji zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje.

Nastavak na Mondo...

Nastavljena blokada Dunava

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2012

NOVI SAD - Radnici novosadskog preduzeća "Dunav grupa agregati" već drugi dan drže pod blokadom međunarodni plovni put Dunavom kod Novog Sada, jer im poslodavac duguje šest zarada.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nastavljena blokada Dunava kod Novog Sada

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2012

Blokadu međunarodnog plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada i danas su, sa tri broda, nastavili nezadovoljni radnici preduzeća "Dunav agregati", koji zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje...Na brodovima tog preduzeća - "Petrovaradin", "Mišeluk" i "Podbara" nalazi se oko 80...

Nastavak na Vesti-online.com...

Počela deblokada Dunava kod Novog Sada

Izvor: Capital.ba, 13.Apr.2012, 13:32

NOVI SAD, Po nalogu lučke kapetanije, otpočela je deblokada plovnog puta Dunava kod Novog Sada, izjavio je danas predstavnik radnika 'Dunav grupe agregati' Milivoje Šujdović. 'Hrvatski brod &Osijek' pogurao je ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.