Nasilje ne preti od Srba

Izvor: Politika, 15.Avg.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje ne preti od Srba

Zaista ne želim da se upuštam u spekulacije na koga je mislio ministar Vestervele kada je rekao da se nasilje na Kosovu može ponovo rasplamsati svakog momenta

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je na Jarinju rekao da se nasilje na Kosovu može ponovo rasplamsati svakog momenta. Shvatatelitunjegovuizjavukaoupozorenjeiodakletaopasnostpreti: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od Srba ili kosovskih Albanaca?

Svima je jasno da je za nasilje na severu pokrajine odgovorna Priština, koja je jednostranim potezom, slanjem specijalnih jedinica kosovske policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, izazvala tenzije i krizu. Činjenica je da je taj jednostrani potez Prištine bio usmeren na menjanje realnosti na terenu i on je postao uzrok svih kasnijih događaja i napetosti, ali i incidenata na severu.

Tu nespornu činjenicu ne sme i ne može niko da zanemari ili da je prenebregne. Izjavu nemačkog ministra Vestervelea shvatam kao njegovu ocenu trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Ona jeste rovita, i dalje su prisutne tenzije i zaista u takvim okolnostima na terenu postoji mogućnost od izbijanja novog nasilja. Srbi sa severa Kosova i Metohije pokazali su tokom krize privrženost mirnom rešavanju nastale situacije, jer su se za svoje ciljeve isključivo borili legitimnim sredstvima. Uprkos jednostranom potezu Prištine, oni su se opredelili za dijalog kao jedini mogući način rešavanja svih problema.

Samim tim, jasno je da nasilje ne preti od Srba. S druge strane, ne treba zaboraviti da je usred pregovora s Beogradom, Priština preduzela jednostrani akt nasilja na severu pokrajine i time pokušala da obesmisli svaki dalji dijalog. Kad sve ove činjenice uzmete u obzir, jasno je odakle preti opasnost i od koga nasilje može doći. Zaista ne želim da se upuštam u spekulacije na koga je mislio ministar Vestervele, sklon sam da poverujem da se upozorenje odnosi na sve strane, da niko ne poseže za nasiljem, nego da se otvorena pitanja rešavaju za stolom, dijalogom.

B. Mitrinović

objavljeno: 15.08.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nasilje ne preti od Srba"

Izvor: B92, 15.Avg.2011

Beograd -- "Eventualno izbijanje nasilja na severu Kosova ne preti od Srba", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović...On je za "Politiku" rekao da je "svima jasno da je za nasilje na severu Kosova odgovorna Priština"..."Priština je jednostranim potezom, slanjem specijalnih jedinica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.