Nagrađen vajar Dušan Petrović

Izvor: RTS, 02.Mar.2011, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađen vajar Dušan Petrović

Nagrada "Ivan Tabaković" uručena vajaru Dušanu Petroviću, za izložbu u ULUS-u. Prema oceni žirija, umetnik na specifičan način istražuje oblike iz prirode i osobine materijala, u kojima kreira svoja dela.

Nagrada iz Fonda Srpske akademije nauka i umetnosti "Ivan Tabaković" danas je na svečanosti u SANU uručena ovogodišnjem dobitniku, vajaru Dušanu Petroviću.

Nagrada sa imenom velikana naše likovne scene Ivana Tabakovića (1898-1977) ustanovljena 1984. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, dodeljuje se svake druge godine za najuspešniju samostalnu izložbu.

Ovogodišnji dobitnik Petrović (49) je nagrađen za izložbu održanu u Galeriji ULUS-a u Beogradu u decembru 2008. godine.

Predsednik Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", akademik Dejan Despić, rekao je na svečanom uručenju nagrade da je žiri pregledao impozantan broj kataloga izložbi u prethodne dve godine, koji svedoči o bogatoj likovnoj sceni u Srbiji, i da nije bilo lako odlučiti se za jedno ime među umetnicima različitih likovnih poetika.

Žiri u sastavu akademici Svetomir Arsić Basara, Nikola Janković i Dušan Otašević i istoričari umetnosti Gordana Harašić i Nikola Šuica, doneo je odluku većinom glasova da nagradu dobije Petrović, likovni stvaralac čija su načela od stvaralačkih početaka, poznih osamdesetih godina prošlog veka, istraživačka.

Prema oceni žirija, Petrović na specifičan način, osobenim senzibilitetom, istražuje oblike iz prirode, osobine materijala, u kojima kreira svoja dela, formira skulptorske i ambijentalne celine.

U neprekidnom procesu ispitivanja pozicije, materijalnosti i smisla dela Petrović, koji radi prevashodno u drvetu, stvara skulpture visokog umetničkog dometa, daje izuzetno značajan doprinos razvoju skulptorske misli, ocenio je žiri.

Uručujući nagradu, Plaketu sa likom Ivana Tabakovića i Povelju, akademik Despić je istakao da nagrada nažalost nema finansijsku podlogu, ali da Odeljenje SANU za umetnost smatra da je zbog velikog značaja treba održati.

Petrović je istakao da nagrada koja nosi ime našeg velikog slikara, istraživača čije delo prethodi savremenom likovnom izrazu, performansu, mnogo znači i obavezuje u budućnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Totem od drvenog gvožđa

Izvor: Danas, 02.Mar.2011

Nagrada sa imenom slikara Ivana Tabakovića, za izložbeni materijal u minule dve godine, dodeljena je juče u prostorijama SANU, vajaru Dušanu Petroviću. Dejan Despić iz likovnog sektora ove ustanove smatra protekli period bogatim likovnim zbivanjima. Nagrada umetniku sastoji se iz povelje i plakete,...

Nastavak na Danas...

Vajaru Dušanu Petroviću nagrada Ivan Tabaković

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2011, 07:17

BEOGRAD - Nagrada Fonda "Ivan Tabaković" Srpske akademije nauka i umetnosti, za stvaralaštvo u vizulenoj umetnosti, uručena je juče u prostorijama SANU, vajaru Dušanu Petroviću za njegovu izložbu koja je održana u Galeriji ULUS-a 2008. godine...Sekretar odeljenja za likovnu i muzičku umetnost...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.