Izvor: Medijski istraživački centar, 22.Jul.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS pozdravlja ukidanje krivičnog dela uvrede i klevete

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je danas najavljeno ukidanje krivičnih dela uvrede i klevete u Krivičnom zakoniku Srbije.  
'Dekriminalizacija uvrede i klevete je od izuzetnog značaja za razvoj građanskih prava i sloboda, a posebno za novinare i medije koji su poslednjih godina izloženi epidemiji tužbi i visokih novčanih kazni koje ugrožavaju njihov goli opstanak', navodi NUNS.
 
Krivičnim zakonikom Srbije, članovima 170. i 171. predviđeno je novčano >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << kažnjavanje onoga “ko uvredi drugog…. putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu” kao i onoga “ko za drugog iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu“.
 
Pravnici, filozofi, sociolozi, politikolozi, medijski stručnjaci i sami novinari odavno ukazuju da učestale tužbe i kazne protiv medija za uvredu i klevetu znatno više doprinose samocezuri nego unapređenju profesionalizma.
 
'Zato NUNS ocenjuje da će dekriminalizacija uvrede i klevete, posle ukidanja zatvorske kazne za ista dela 2005. godine, biti drugi veliki iskorak zakonodavca u pravcu širenja slobode informisanja u Srbiji', ocenio je NUNS.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

UNS"NUNS: Dekriminalizacija klevete

Izvor: B92, 22.Jul.2011

Beograd -- Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravili najavu da bi izmene Krivičnog zakonika mogle da dekriminalizuju klevetu...Potrebno ukinuti i zabranu komentarisanja sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja, navodi se..."UNS podseća da su prema dosadašnjim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.