Petak, 22.07.2011.

14:33

UNS–NUNS: Dekriminalizacija klevete

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravili najavu da bi izmene Krivičnog zakonika mogle da dekriminalizuju klevetu.

Izvor: Beta

Default images

Potrebno ukinuti i zabranu komentarisanja sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja, navodi se.

"UNS podseća da su prema dosadašnjim odredbama uglavnom kažnjavani novinari i mediji, čak i kada su prenosili zvanična saopštenja organa vlasti i izjave državnih funkcionera, koji zaštićeni imunitetom za svoje reči nisu snosili nikakvu odgovornost", stoji u saopštenju.

To novinarsko udruženje takođe je zatražilo da se ukine i član koji zabranjuje komentarisanje sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja i ocenilo da je uloga medija upravo da ukazuju na greške vlasti, uključujući i sudsku.

"UNS, takođe, traži i da se u predstojećim izmenama predvide strože kazne za nanošenje lakših telesnih povreda novinarima", navodi se u saopštenju.

NUNS je saopštio da je dekriminalizacija uvrede i klevete od izuzetnog značaja za razvoj građanskih prava i sloboda, a posebno za novinare i medije koji su izloženi "epidemiji tužbi i visokih novčanih kazni", koje ugrožavaju njihov opstanak.

"Brojni pravnici, filozofi, sociolozi, politikolozi, medijski stručnjaci i sami novinari odavno ukazuju da učestale tužbe i kazne protiv medija za uvredu i klevetu znatno više doprinose samocenzuri nego unapređenju profesionalizma", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: