Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirjanić obišao savski nasip u Srpcu i Gradišci

GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas u Gradišci da je, i pored povećanog vodostaja rijeke Save, stanje u priobalnom području u Srpcu i Gradišci stabilno, te da očekuje da visok vodostaj Save neće izazvati veću štetu na području ove dvije opštine.

Mirjanić je danas sa načelnicima opštine Srbac i Gradiška Dragom Ćirićem i Zoranom Latinovićem obišao savski nasip i pumpne stanice na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ove dvije opštine.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske u posljednjih par godina uložila mnogo više sredstava u obnovu i izgradnju hidromelioracionog sistema u Srpskoj nego u posljednjih 25 godina.

Mirjanić kaže da će najveći dio mjera Vlade koje se odnose na zaštitu od poplava biti realizovan do kraja godine.

"U 2014. i 2015. godini uloženo je 44 miliona KM u revitalizaciju hidromelioracionih sistema u Srpskoj, a ove godine predviđeno je da se za ove namjene izdvoji dodatnih 45 miliona maraka", naveo je Mirjanić.

On je naveo da će projekt uređenja Savskog nasipa na području od Kozarske Dubice do Gradiške i Srpca koštati između sedam i osam miliona maraka.

"Obnovom Savskog nasipa na ovom području, koja će biti završena do kraja ove godine, i uz ranije obnovljeni Savski nasip na području Bijeljine, nasip će u cijelosti biti saniran tako da obezbijedi sigurnost za stanovništvo u priobalnim područjima", naglasio je Mirjanić.

On je i dodao da je veoma bitno da se nasipi nakon obnove akdekvatno održavaju.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da je stanje pod kontrolom i pored visokog vodostaja Save u Gradišci zahvaljujući ranijem saniranju tri klizišta na Savskom nasipu na području ove opštine i funkcionisanju crpnih stanica na Limanu i Gornjoj i Donjoj Dolini.

"U proteklom periodu izvršen je remont dva agregata na prepumpnoj stanici Kej u Gradišci, ali se očekuje da će u narednom periodu biti nabavljena dva nova agregata duplo veće snage od postojećih, što će obezbijediti da u slučaju obilnih padavina ova crpna stanica bude u funkciju da može da odvede višak oborinskih voda iz kanalizacionog sistema i time spriječi plavljenje podrumskih prostorija u gradu", naveo je Latinović.

Latinović je dodao da su se pojavila i još dva ili tri manja klizišta na savskom nasipu, te da će se nakon povlačenja vodostaja pristupiti njihovom saniranju.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić naveo je da je nivo Save u Srpcu jutros iznosio 888 centimetara i da se na 940 uvode vanredne mjere odbrane od poplava, ali ne očekuje da će Sava porasti do tog nivoa.

On je rekao da je za sada pod vodom samo nebranjeno područje i da na tom području ima kuća koje su opkoljene vodom, gdje se stanovništvu redovno dostavljaju hrana i druge potrepštine.

"Za sada je najkritičnije u Kobašu, gdje je voda došla na tridesetak centimetara od nivoa kada može da uđe u kuće i druge objekte", naveo je Ćirić.

Na području Gradiške u nebranjenom području zaplavljeno je 12 kuća u naselju Orubica, u kojima živi 15 stanovnika uglavnom starije životne dobi, kojima svakodnevno Civilna zaštita opštine Gradiška dostavlja hranu i vodu za piće.

Mještanin Orubice Milan Kozić kaže da je za sada stanje uobičajeno za ovaj nivo vodostaja Save, kuće su opkoljene vodom i nisu poplavljene, ali bi u slučaju povećanja vodostaja za još pola metra voda ušla i u kuće.

On je dodao da za sada imaju struju, ali je veliki problem sa vodom za piće jer je Sava zamutila bunare pa voda nije za piće.

Kozić je istakao da su se mještani ovog sela navikli na ovakvu situaciju i da Sava unazad nekoliko godina redovno plavi ovo područje.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci u 12.00 časova iznosio je 765 centimetara, i za 35 centimetara je iznad nivoa kada se proglašava vanredna odbrana od poplava.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirjanić: Novi pravilnik pojednostavljuje postupak dobijanja podsticaja

Izvor: Capital.ba, 07.Mar.2016

GRADIŠKA, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi neće donijeti značajnije izmjene u ovoj oblasti u odnosu na prošlu godinu, ali će pojednostaviti pristup poljoprivrednika u ostvarivanju prava...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.