Ministarstvo poziva advokate da ne štrajkuju

Izvor: RTS, 09.Sep.2014, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo poziva advokate da ne štrajkuju

Ministarstvo pravde pozvalo je beogradske advokate da ne stupaju u štrajk, kako ne bi doveli do narušavanja rada pravosuđa, čega bi posledici trpeli i sami advokati i građani Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović danas se sastala sa predsednikom Advokatske komore Beograda Slobodanom Šoškićem i na tom sastanku je bila postignuta saglasnost da advokati u Beogradu ne stupaju u najavljivani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štrajk, saopštava večeras to ministarstvo, prenosi Tanjug.

Bilo je dogovoreno i da se tokom naredne nedelje nastavi rad radne grupe, zalaganjem sve tri strane - predstavnika advokature, Ministarstva finansija i Ministarstva pravde - kako bi se pronašlo održivo rešenje.

Radna grupa je, naime, formirana polovinom jula ove godine na predlog ministra pravde u cilju pronalaženja zajedničkog rešenja za obračunavanje paušalnog poreza advokata, a čine je tri predstavnika advokature, dva iz Ministarstva finansija i jedan predstavnik iz Ministarstva pravde.

"I pored današnjeg obećanja da neće stupiti u štrajk, beogradski advokati ponovo su odlučili da od sutra ne rade i time prekršili postignut dogovor i doveli u pitanje buduće pregovore i rad radne grupe. Ne želeći da iskažu dobru volju za pronalaženje rešenja konstruktivnim dijalogom, beogradski advokati narušili su i položaj ostalih advokata u Srbiji, koji se za takav dijalog zalažu", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde ističe da je otvoreno za saradnju i da podržava dalji dijalog u okviru radne grupe, jer se do trajnog i kvalitetnog rešenja može doći samo putem razgovora.

Šoškić je danas Tanjugu izjavio da će beogradski advokati sutra ponovo obustaviti rad do konačnog ispunjenja zahteva da se paušalni poreski nameti vrate na visinu iz 2013. godine, i precizirao da je tu odluku doneo Upravni odbor Advokatske komore Beograda na današnjoj sednici.

To znači da beogradski advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarstvo pravde: Beogradski advokati stupaju u štrajk iako su obećali da neće

Izvor: Blic, 09.Sep.2014

Ministarstvo pravde pozvalo je beogradske advokate da sutra ne stupaju u štrajk, kako ne bi doveli do narušavanja rada pravosuđa, čega bi posledici trpeli i sami advokati i građani Srbije...Ministarstvo pravde je večeras saopštilo da se državni sekretar u tom ministarstvu Biljana Pavlović danas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.