Mediji: Slovenija pljačka izbeglice, SLO negira

Izvor: B92, 01.Mar.2016, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Slovenija "pljačka" izbeglice, SLO negira

Zagreb -- Slovenačka policija migrantima iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom oduzima novac, a visina kazni zavisi od iznosa koji imaju kod sebe, tvrde hrvatski mediji.

Slovenački MUP negira navode medija i tvrdi da oni postupaju u skladu sa zakonom.

Ukoliko policija kod migranta pronađe 120 evra, kazna će biti 120 evra ili ako pronađe 330 evra, kazna će biti 330 evra, pa tako oni u Hrvatsku budu vraćeni bez novčića, navode mediji.

Riječki Novi list >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše da poseduje potvrde o oduzetim predmetima i kazni koje slovenačka policija naplaćuje onima koje uhvati na svojim granicama.

Na jednoj od tih potvrda, na primer, vidljivo je da je slovenačka policija od migranta oduzela 330 evra, a na jednoj od kazni pak vidljivo je da je migrantu naplaćena kazna od 460 evra.

U određenom broju slučajeva, navodi list, garancija za prolazak izbeglicama nije ni sirijski ni irački pasoš, jer u zemljama koje se nalaze na takozvanoj balkanskoj ruti službene vlasti postavljaju trik pitanja i dovoljno je pogrešiti u jednom odgovoru da bi im put bio blokiran.

Slovenački MUP navodi da se prema zakonu ilegalan prelazak granice Slovenije kažnjava s 500 evra.

Te osobe se privode i smeštaju u posebne prostorije policijskih stanica, uz izdavanje potvrde o oduzetim svim predmetima koje trenutno poseduju, a koje im se vraćaju, uključujući i gotovinu, nakon puštanja na slobodu.

O tome se, kažu, vodi i zapisnik.

Kada je reč o novčanoj kazni, MUP Slovenije kaže da visina te kazne zavisi od vremena koje privedeni provede van slobode: do 12 sati smanjenje novčane kazne za 20 evra, a iznad 12 sati smanjenje novčane kazne za 40 evra. Ako osoba ne uloži prigovor i odmah plati novčanu kaznu, ta se smanji za pola.

"Želimo da naglasimo da velika većina država kažnjava ilegalan prelazak granice, takođe i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice. Novčano su kažnjene samo one osobe koje su ilegalno prešle granicu", poručuju iz MUP Slovenije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.