Manastiri na Kosovu bez struje

Izvor: RTS, 04.Sep.2009, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastiri na Kosovu bez struje

Kosovska elektro-energetska korporacija isključila struju manastirima Gračanici, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču. Pretnja da će iseći sve kablove ukoliko bude pokušaja da se struja uključi sa neke druge strane.

Posle manastira Gračanica, koji je 2. septembra ostao bez struje, kosovska elektroenergetska služba je isključila električnu energiju Pećkoj Patrijaršiji i manastiru Devič.

Igumanija Pećke patrijaršije Fevronija, izjavila je KIM radiju da manastir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima jedan agregat koji se uključuje po dva sata dnevno kako ne bi propala hrana koju je sestrinstvo ovog manastira spremalo tokom cele godine.

"Iz KEK-a su dolazili da potpišemo ugovor. Mi to nismo mogli da uradimo jer uslove koje su nam postavili je nemoguće ispuniti. Mi želimo da potpišemo ugovore i plaćamo struju ali da uvaže neke naše zahteve. Mi znamo da se struja mora plaćati", rekla je igumanija.

Ona je istakla da je posebno teško noću jer je manastir potpuno neosvetljen i zato apeluje na međunarodnu zajednicu da pomogne manastirkom sestrinstvu u rešavanju ovog problema.

Manastirski kompleks Pećke Patrijaršije sastoji se od četiri crkve i vekovima je ovaj manastir bio sedište SPC i nakon 1999. godine ostao je duhovni centar Srba iz Metohije.

Igumanija manastira Devič, mati Anastasija, izjavila je da je struja isključena u ponedeljak, samo dva dana nakon što su predstavnici KEK-a od sestrinstva manastira tražili ispunjavanje svih uslova.

Mi se sada snalazimo zahvaljujući KFOR-u koji nam pomaže preko sopstvenih izvora, a iz KEK-a nam je rečeno da im se javimo kada odlučimo da prihvatimo njihove uslove", rekla je mati Anastasija.

Pre dva dana struja je isključena i manastiru Gračanica.

Eparhija Raško prizrenska saopštila je da su iz KEK-a zapretili da će iseći i sve kablove ukoliko bude pokušaja da se manastiru Gračanica struja uključi sa neke druge strane.

Portparol KEK-a izjavio je za KIM radio da će struja manastiru Gračanica biti ponovo uključena kada se potpiše sporazum i kada se počne sa plaćanjem.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja rekao je za KIM radio da je struja isključena zato što u manastiru Gračanica odbijaju da je plate.

"Mi tretiramo svakoga na isti način. Imamo takođe i dosta džamija kojima je struja isključena, kao i katoličkih crkvi. Za sve važi isto pravilo," naglasio je Bužalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devič i Pećka patrijaršija bez struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009

GRAČANICA - Igumanija manastira Pećka patrijaršija Fevronija rekla je danas da su predstavnici Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) isključili struju tom manastiru zbog neplaćenih računa...Igumanija Fevronija je za agenciju Beta kazala da je struja isključena juče popodne..."Zatražili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gračanica, Devič i Pećka patrijaršija bez struje

Izvor: Blic, 04.Sep.2009

Igumanija manastira Pećka patrijaršija Fevronija rekla je danas da su predstavnici Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) isključili struju tom manastiru zbog neplaćenih računa...Igumanija Fevronija je za agenciju Beta kazala da je struja isključena juče popodne..."Zatražili su (radnici...

Nastavak na Blic...

Manastiri na Kosovu bez struje

Izvor: B92, 04.Sep.2009

Gračanica -- Manastirima Devič i Gračanici, kao i Pećkoj patrijaršiji, isključena je struja. U KEK-u kažu da je struja isključena zbog neplaćenih računa... Mi se sada snalazimo zahvaljući KFOR-u koji nam pomaže sopstvenim izvorima, a iz KEK-a nam je rečeno da im se javimo kada odlučimo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.