Mali i česti stresovi razaraju telo

Izvor: Blic, 27.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali i česti stresovi razaraju telo

Mali svakodnevni učestali stres je opasniji po zdravlje čoveka od velikog stresa izazvanog razvodom, smrti drage osobe ili gubitkom posla.

- Ljude će uskoro sve češće ubijati mali i na prvi pogled beznačajni razlozi jer je nervni sistem savremenog čoveka nepovratno razoren stotinama sitnih svakodnevnih stresova - izjavio je Ričard Lazarus, psiholog.

Posebno su opasne sitne svađe na poslu, iznenadna zvonjava telefona i preterani fizički i mentalni napor u trci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s vremenom.

Zbog stresnog života ubrzavaju se nervne poruke od mozga do mišića, mišići tada postanu trajno zgrčeni, a to mozak tumači kao znak za opasnost pa šalje nove uznemirujuće poruke organizmu. Za rezultat dobijamo poremećaje u disanju, cirkulaciji i radu srca.

- Veoma je važno da zbog ovih stvari čovek nauči da se opusti specijalnim vežbama disanja. Na ovaj način opuštate telo i šaljete poruku mozgu: opusti se, sve će biti dobro - kaže lekar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali i česti stresovi razaraju telo

Izvor: S media, 27.Jul.2010

Mali svakodnevni učestali stres je opasniji po zdravlje čoveka od velikog stresa izazvanog razvodom, smrti drage osobe ili gubitkom posla...- Ljude će uskoro sve češće ubijati mali i na prvi pogled beznačajni razlozi jer je nervni sistem savremenog čoveka nepovratno razoren stotinama sitnih svakodnevnih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.