NATO: Ivanović i Jakšić kriminalci

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Ivanović i Jakšić kriminalci

Beograd -- Predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović i funkcioner DSS Marko Jakšić označeni su u poverljivom dokumentu NATO-a kao organizatori nereda i nasilja na severu.

Dokumenti Alijanse sadrže dosijee o više od 400 osoba s Kosova.

Ivanović i Jakšić se u ovim dokumentima označavaju kao vođe organizovanog kriminala, koji kontrolišu šverc i finansiraju ekstremističke grupe za izazivanje nereda i nasilja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Reč je navodno o dosijeima o više od 400 osoba s Kosova, koje su kosovski mediji, kako tvrde, dobili iz izvora u francuskom Kforu. U NATO-u nije bilo moguće proveriti verodostojnost dokumenta, dok lideri Srba sa severa Kosova demantuju sve optužbe.

Mediji u Prištini danima u nastavcima objavljuju biografije pojedinih predstavnika Srba sa Kosova, za koje tvrde da su deo poverljivog dosijea NATO-a.

Među prvim nastavcima tog feljtona, bili su tekstovi o Milanu Ivanoviću i Marku Jakšiću, koji su označeni kao glavni organizatori kriminala i nereda na severu Kosova.

U tom dokumentu, kako navode albanski mediji, stoji sledeće:

"Milan Ivanović je ksenofobična osoba koja kontroliše sve prolaze goriva na severu Kosova, krijumčarenje lekova i građevinskog materijala. On je kriminalac, koji pod svojom kontrolom ima ceo sever Kosova. Ivanović je nakon bombardovanja 1999. godine i okončanja rata, uveo tarife za prolazak kamiona kroz teritoriju severa Kosova".

U sličnom tonu govori se o Jakšiću.

On je označen kao "organizator paravojnih jedinica i vandala, koji izazivaju nerede na severu Kosova".

U NATO nije bilo moguće proveriti verodostojnost ovog dokumenta, dok Milan Ivanović negira da takav dosije postoji. Tvrdi da je reč o propagandi albanskih medija, koji su ga i ranije optuživali za bacanje bombi na UNMIK poziciju, ali da su ti navodi odbačeni.

"Očito iza ovih neistina stoji pokušaj da se izazove nastablnost na severu Kosovu da bi oni lakše formirali svoju nezavisnu državu, a od toga dokumenta koji nije video niko nego neki albanski novinari nema ništa", kaže Ivanović.

On poziva nadležne tužilaštvo i nadležne službe u Srbiji da se oglase o ovim navodima, jer je, kako navodi, reč o hajci protiv lidera Srba sa severa Kosova, kojoj se treba suprostaviti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.