Konsultacije o novom mandataru vlade Slovenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2012, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o novom mandataru vlade Slovenije

LJUBLJANA -

U Sloveniji danas počinju političke konsultacije oko imenovanja mandatara, koji bi trebalo da formira novu koalicionu vladu pošto u prvom krugu to nije uspeo pobednik vanrednih izbora Zoran Janković.

Predsednik Danilo Tirk će se sresti sa liderima političkih partija i šefovima poslaničkih grupa, kako bi odredio novog mandatara.

Pobednik decembarskih izbora Janković, čija je partija "Pozitivna Slovenija" dobila najviše mesta u parlamentu (28 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od ukupno 90 poslanika), u prvom pokušaju nije uspeo da obezbedi apsolutnu većinu glasova u parlamentu.

U međuvremenu, četiri desničarske partije predložile su za mandatara za formiranje nove vlade predsednika Slovenačke demokratske partije Janeza Janšu, javila je agencija STA.

Bivši premijer je, međutim, još uvek uzdržan pošto ove partije zajedno imaju 44 od ukupno 90 mesta u parlamentu.

Desničarske partije, koje podržavaju Janšu, pozvale su na dijalog druge stranke, kako bi se obezbedila većina u parlamentu.

Prema ocenama medija, mandatar za sastav nove vlade će najverovatnije biti Janša.

Ali, do kraja se ne može isključiti ni Janković, iako u prvom pokušaju nije uspeo da obezbedi neophodnih 46 mesta u parlamentu.

Novi premijer bi trebalo da bude izabran do kraja meseca, a ukoliko se to ne desi- Slovenci bi ponovo mogli na birališta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovenija: Drugi krug za mandatara

Izvor: B92, 16.Jan.2012

Ljubljana -- Slovenački predsednik Danilo Tirk obavio je drugi krug savetovanja s predsednicima stranaka i vođama poslaničkih grupa o kandidatu za predsednika vlade...Predsednici stranaka upoznali su Tirka sa svojim razmišljanjima o daljim aktivnostima u formiranju vlade...Sagovornici su se saglasili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.