KONDOMI I NAOČARE Deset stvari koje su u svakodnevnoj upotrebi već MILENIJUMIMA

Izvor: Blic, 30.Avg.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONDOMI I NAOČARE Deset stvari koje su u svakodnevnoj upotrebi već MILENIJUMIMA

Drevna civilizacije možda nisu znale za mobilne telefone i mikrotalasne rerne, ali jesu za mnoge predmete koje i mi dan danas koristimo. Ovo su 10 najstarijih pronađenih stvarčica koje su od davnina u svakodnevnoj upotrebi.

Vunene čarape, ispletene između 300 i 499 godine, pronađene su u Egiptu u 19. veku.

Najstariji recept na svetu, isklesan 3.000 godina pne, zapravo je sumerski recept za pivo.

Najstarije pronađene naočare za sunce napravili su Eskimi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi zaštitili oči od iritirajućeg odsjaja Sunca koji se reflektuje na snegu.

Smatra se da je ovaj instrument, poznat kao "neandertalska flauta", napravljen pre najmanje 42.000 godina i da su ga napravili neandertalci.

Duvački instrument, napravljen od koske, pronađen je u Sloveniji.

Najstarije pantalone na svetu pronađene su u Kini i stare su najmanje 3.300 godina.

Najstariji toaleti na svetu pronađeni su na lokacijama Harape i Mohendžo Daro u Pakistanu.

Ono što je potpuno neverovatno za to doba je da je skoro svaka kuća u Mohendžo Daro imala čistu vodu, toalet, kao i kanalizaciju.

Najstariji grudnjak na svetu je pronađen u Austriji, a napravljen je između 1390. i 1485. godine.

Proteza koja je nekom Egipćaninu pomagala da normalno hoda, stara je oko 3.000 godina.

Najstariji kondom, koji nije služio za jednokratnu upotrebu, pronađen je u Švedskoj. Zajedno sa ovim kontraceptivnim sredstvom, napravljenim 1640. godine od ovčije kože, pronađeno je i upustvo na latinskom u kome piše kako posle svake upotrebe kondom treba da se ispere toplim mlekom.

Globus napravljen od dve polovine nojevih jaja, za koji je procenjeno da potiče s početka 16. veka, mogao bi biti najstariji globus sa ucrtanom mapom Amerike.

Najverovatnije je napravljen u Firenci, a stručnjaci veruju da je poslužio za livenje čuvenog bronzanog globusa Hant-Lenoks.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.