Joksimović: Možda će se menjati format dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 03.Jul.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Možda će se menjati format dijaloga Beograda i Prištine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da će se možda menjati format dijaloga Beograda i Prištine, te da će pregovori biti prebačeni na predsednički nivo, ali da je suštinsko pitanje kako će obe strane realizovati ono što je dogovoreno.
"Možda će se promeniti format, ali to nije suštinsko pitanje. Suštinsko pitanje je kako će dogovoreno obe strane realizovati, znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koliko se kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština", rekla je Joksimovićeva novinarima u Beogradu.

Istakla je da je Federika Mogerini na sastanku u Briselu imala za sagovornike najpozvanije ljude što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a to su kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Pregovarački format naravno može da se dogovara u smislu postojanja nekog već delimično uspostavljenog nivoa komunikacije u prethodnom periodu vezan za sam dijalog Beograda i Prištine, ali nije format taj koji je ključan", precizirala je Joksimovićeva.
Kako kaže, obaveza Beograda i Prištine je nastavak dijaloga, ali dijalog ne bi trebalo da bude usko vezan za proces evropskih integracija Srbije.
"Nije održivo da reforme i priprema poglavljima budu striktno i rigidno uslovljeni Briselskim sporazumom ukoliko jedna od strana ne ispunjava svoje obaveze", zaključila je Joksimovićeva.
"Životna sredina veliki izazov"
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je ekologija veliki izazov i za zemlje članice EU, ali posebno za Srbiju koja decenijama nije radila na unapređenju životne sredine.
"Vi imate primere zemalja koje su postale članice EU, a koje su nakon članstva plaćale neke penale zbog neispunjavanja ekoloških standarda. Životna sredina je veliki izazov, posebno za nas koji decenijama nismo radili ništa u toj oblasti", rekla je Joksimovićeva novinarima u Beogradu.
Naglasila je da je važno raditi na podizanju svesti stanovništva, ali i kompanija, o važnosti unapređenja zaštite životne sredine, da poglavlje 27 u pregovorima sa EU ima puno zahteva, puno standarda koje treba usvojiti, da je nešto završeno, ali da ima još mnogo da se radi.
"Ne završavaju se reforme danom stupanja u članstvo. Važno je podizanje svesti o značaju životne sredine, pametno programiranje sredstava koji su nam na raspolaganju iz EU kroz projekte i dobra prioritizacija, da vidimo šta prvo treba da očistimo", navela je Joksimovićeva.
Nije postojao zakonski okvir, pojašnjava ministarka, pa su lokalne samouprave podizale deponije pored reka i dodaje da će to biti veliki izazov za novo ministarstvo, ali i celu Vladu.
Pojasnila je da će donošenje zakonske regulative poboljšati stanje u toj oblasti, jer kada se usvajaju novi zakoni u jednom trenutku moraju ljudi da prestanu da se ponašaju protivzakonito.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Investicije u zaštitu životne sredine - 14 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017

U Srbiji bi očekivane ukupne investicije u zaštitu životne sredine trebalo da dosegnu 14 milijardi evra, od čega bi samo u sektor voda trebalo da se uloži oko devet milijardi evra u narednih 15 do 20 godina, rečeno je danas na skupu "Obaveze industrije u procesu pristupnih pregovora u poglavlju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.