Jevtić: Ukinuti Velikog brata i Farmu

Izvor: Politika, 30.Maj.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Ukinuti Velikog brata i Farmu

BEOGRAD – Akademik Ivan Jevtić zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da se oglasi i alarmira Vladu Srbije povodom televizijskih emisija „Veliki brat” i „Farma” koji, prema njegovom mišljenju, ugrožavaju moral i duh srpske nacije.

Jevtić je na sednici Redovne skupštine SANU rekao da te emisije predstavljaju poniženje i uništavanje svega ljudskog, moralnog, duhovnog i da niko ništa ne preduzima, zbog nezavisnosti i slobode medija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Treba da postoji sloboda medija, ali zbog nečega što dira direktno u mentalno stanje nacije, Akademija je dužna da na neki način reguje. Treba pronaći način da se reaguje i zatvore ti izvori zla. To je nezdravo i treba stati mu stati na put”, naglasio je Jevtić.

Svetski priznati kompozitor apelovao je da Akademija uputi pismo Vladi Srbije i zatraži da se pomogne roditeljima sa mnogo dece.

„Svedoci smo da svake godine nestane 30.000 ljudi, to je alarmantno stanje gde opet niko ništa ne preduzima. U Francuskoj ljudi sa više dece zarađuju dovoljno da ništa ne moraju da rade. To nisu velike pare da se dečiji dodaci povećaju”, rekao je Jevtić.

Akademik Isidora Žebeljan je zamolila Akademiju da pomogne da zaživi delatnost Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine koji je pokrenut ove godine pri Odeljenju likovnih i muzičkih umetnosti SANU.

„Zamislite situaciju u kojoj 'Seobe' Miloša Crnjanskog nikad nisu štampane, a ne zna se gde je originalni rukopis ili da 'Na Drini ćuprija' nikad nije štampana, a da rukopis trune u nekom memljivom podrumu. Tada ne bismo imali ni trunčice ideje ko smo, jer ne bismo imali saznanje, iskustvo koje proističe iz ovih genijalnih i dragocenih umetničkih dela koja čine naš identitet”, primetila je Žebeljan, dodavši da je upravo takva situacija sa srpskom umetničkom muzičkom baštinom.

Ona je rekla da gotovo celokupan opus najvećih srpskih kompozitora Petra Konjevića, Enrika Josifa, Milenka Živkovića i veleki deo stvaralštva Vasilija Mokranjca nikad nije štampan i trune po mračnim budžacima, dok mnoga dela nikad nisu izvedena, jer se ne zna gde su note.

„Svi ovi kompozitori su bili akademici, a možemo samo da zamišljamo u kakvom je stanju zaostavština kompozitora koji to nisu bili. Zbog ove alarmantne, tragične i katastrofalne situacije osnovan je Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine i ja vas molim da i u ovom nevremenu pomognete da njegove aktivnosti zažive kako bi se identitetu srpskog naroda pridodala još jedna vrlo važna karika koja je do sada nedostajala. Jedino ćemo tako otkriti ko smo”, naglasila je Žebeljan.

Tanjug

objavljeno: 30.05.2013.
Pogledaj vesti o: Veliki Brat,   Farma

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SANU protiv rijalitija?

Izvor: Mondo, 30.Maj.2013

Na sednici Redovne skupštine SANU akademik Ivan Jevtić tražio da Akademija i Vlada osude Farmu i Velikog Brata...Akademik Jevtić zatražio je od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da se oglasi i alarmira Vladu Srbije povodom televizijskih emisija Veliki Brat i Farma koji, prema njegovom mišljenju,...

Nastavak na Mondo...

I SANU se bavila Farmom

Izvor: RTS, 30.Maj.2013

Na redovnoj sednici Skupštine SANU akademik Ivan Jevtić zatražio da se alarmira Vlada povodom Farme i Velikog brata, akademik Isodora Žebeljan se založila za odgovorniji odnos prema srpskoj umetničkoj i muzičkoj baštini, dok akademik Vasilije Krestić upozorava da SANU nema priznanje za istoriju...

Nastavak na RTS...

Akademik traži da se zabrane "Veliki brat" i "Farma"

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2013

Akademik Ivan Jevtić zatražio je danas od Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da se oglasi i da zajedno sa Vladom Srbije preduzme nešto kako bi rijaliti šou programi "Veliki Brat" i "Farma" skinuli sa TV programa.

Nastavak na Radio 021...

SANU protiv rijalitija

Izvor: OkRadio.rs, 31.Maj.2013, 01:47

Srpska akademija nauka i umetnosti tražila je ukidanje rijaliti programa Srpska akademija nauka i umetnosti, na redovnoj sednici SANU, u četvrtak je tražila od Vlade Srbije zabranu rijaliti program kao što su "Farma" i "Veliki brat".   Naime, akademik Ivan Jevtić zahtevao je ukidanje rijalitija...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.