Išarali ceo grad, autobuse i policijski auto VIDEO

Izvor: Mondo, 07.Okt.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Išarali ceo grad, autobuse i policijski auto VIDEO

Pod firmom “ulične umetnosti” mladi Česi išarali su grafitima brojne objekte u centru Beograda, a snimak svojih akcija objavili su na Youtubeu.

Na videu koji traje 29 minuta prikazane su, uglavnom noćne akcije mladića, za koje se pretpostavlja da su iz Češke, pošto su na više mesta uz svoje potpise ispisali i ime grada Praga.

Foto: screenshot/youtube

Najviše grafita potpisuje Mario, koji ima i svoj blog na tumblr.com, a na kom je objavio i fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i snimak beogradskih grafita.

Foto: screenshot/youtube

Mladi “ulični umetnici” potpisali su se na Bankovom mostu, Terazijskom tunelu, u Bezistanu, išarali su više prodavnica, trafika i zgrada, a vrhunac akcije je na kraju snimka – gde se vidi kako šaraju vozove na Železničkoj stanici, tramvaj “dvojku” na stajalištu u Pristaništu, kao i autobus GSP-a.

Foto: screenshot/youtube

Tokom pisanja po autobusu, vidi se da radnici obezbeđenja pokušavaju da oteraju mladiće, ali oni to čine tek pošto su završili grafite.

Na snimku se vidi i da je tokom pisanja po tramvaju, u njemu bilo više putnika, koji su ignorisali sve što se dešava, izuzev jedne devojke sa šeširom, koja podržava “gerilske umetnike”.

Foto: screenshot/youtube

Lica mladića na snimku su zamagljena, a objavljen je pod nazivom LOCO MOTIVE ep.1 - Belgrade. Pogledajte i procenite sami da li je ovo ulična umetnost ili ruženje grada:



Izvor: youtube

Inače, prema važećoj odluci Grada Beograda, kazne za pisanje grafita su od 5.000 do 20.000 dinara, a onaj ko ih crta mogao da bi da bude kažnjen radom u javnom interesu, odnosno da te grafite očisti.

Prema toj odluci - kažnjavanju ne podležu svi autori grafita, već samo oni koji "nisu umetnički" i koji su iscrtani u delovima grada gde to nije dozvoljeno. Umetnički karakter grafita ocenjuje gradska komisija.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.