Izvor: Blic, 06.Sep.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijska proizvodnja u "pozitivnoj zoni" od jula

U julu je industrijska proizvodnja, posle pada u junu, u pozitivnoj zoni, prerađivačka proizvodnja takođe ima stabilnu tendenciju, a javne finansije bile su u ravnoteži, rečeno je danas na predstavljanju novog broja časopisa Markoekonomske analize i trendovi (MAT).

Ekonomisti ukazuju da je industrijska proizvodnja imala skroman međugodišnji rast od svega 0,7 odsto, da je je međugodišnji porast za sedam meseci izneo 2,7 odsto.

Međugodišnji rast prerađivačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << industrije je 4,1 odsto koliko je iznosio u junu, a u julu 5,2 odsto.

Ekonomisti ukazuju da okvirna procena rasta proizvodnje prerađivačke industrije za celu ovu godnu, kada se uzmu u obzir i rizici i moguće redukcija proizvodnje u nekim oblastima mogla bi se kretati između šest i sedam odsto.

Ekonomista Stojan Stamenković je ukazao i da podaci o prometu robe u trgovini na malo pokazuju da se nastavlja realan rast tog prometa, ali da je dinamika tog rasta usporena u odnosu na onu iz prva četiri meseca ove godine na šta je mogla da uticati činjenica da je zaustavljan realan rast ukupnih zarada.

On je naveo da je masa realnih zarada posle oktobra rasla tokom šest meseci da bi tokom poslednja tri meseca stagnirala.

Stamenković se osvrnuo na oblast motornih vozila i prikolica navodeći da je međugodišnji pad proizvodnje motornih vozila i prikolica za skoro sedam odsto u julu i devet odsto u sedmomesečnom periodu.

Trend te oblasti poslednja tri meseca stagnira na nivou koji je za oko 11 procenata niži od prošlogodišnjeg proseka. Proizvodnja je sada niža od one maksimalne, dostignute sredinom 2013. godine za više od 40 odsto, ističe.

On je ukazao da se posle ukidanja jedne smene u Fijatu ne može očekivati poboljšanje stanja.

Stamenković je naveo i da je "pitanje da li će Fijat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići".

- Čini mi se da ugovor ističe 2018. i nisam siguran da li će se ugovor produžiti ili će Fijat otići odavde. Ja ne vidim neku perspektivu za rast proizvodnje u fabrici - kazao je Stamenković u PKS.

Vrednost izvoza motornih vozila i prikolica u periodu januar-jul 2016. iznosila je oko 1,2 milijarde evra, a u julu je ta vrednost redukovana na 132 miliona evra, što je skoro 40 odsto manje nego u julu 2013.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.