ISG: Ukinuti nadgledanu nezavisnosti Kosova u septembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISG: Ukinuti nadgledanu nezavisnosti Kosova u septembru

BEČ -

Međunarodna upravljačka grupa (ISG) za Kosovo zaključila je danas na sastanku u Beču, da su se stekli uslovi da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru.

Kako je saopštila Međunarodna civilna kancelarija u Prištini, Međunarodna grupa je na današnjem sastanku odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča, jer smatra da se dovoljno sprovode odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.

Međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upravljačka grupa, koju čine zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, odobrava odgovarajućim kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti, navodi se u saopštenju.

Grupa je izrazila očekivanje da će se detalji paketa Ahtisarijevog plana poštovati, i da će se time stvoriti uslovi za okončanje nadzirane nezavisnosti posle njenog sastanka predviđenog za septembar 2012.

Takođe, Međunarodna upravljačka grupa je navela da je posvećena podršci Kosovu na putu daljih priznanja nezavisnosti i težnji ka članstvu u relevantnim međunarodnim organizacijama.

Na 15. sastanku Grupe, izražena je podrška posvećenosti Kosova na evropskom putu i pozdravljena je spremnost Evropske unije da pomogne u tom procesu.

Na donošenje te odluke, kako su ranije naveli prištinski mediji, nije uticalo to što paket međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija nije do kraja ispunjen, posebno deo koji se odnosi na formiranje nove opštine Severna Mitrovica i što na tom području još ne funkcionišu sve institucije Kosova.

Međunarodnu upravljačku grupu čine 23 evropske zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova, uz Tursku i SAD.

Sastanku u Beču prisustvovali su premijer Kosova Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i predstavnici drugih institucija Kosova.

Špindeleger: Kosovu puni suverenitet na jesen

Pre sastanka grupe, ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger najavio je da će puni suverenitet Kosovo dobiti na jesen, ali i naglasio da još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga.

Špindeleger je rekao da od sastanka ISG očekuje odluku koja će biti o značaja za budućnost Kosova.

"Međunarodna zajednica će odlučiti da se njeno nadgledanje nezavisnosti Kosova može okončati. To je jasan dokaz poverenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na sopstvenim nogama, i preuzme punu odgovornost za budućnost svih njenih građana", naglasio je Špindeleger, u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA koji prenosi bečki dnevnik "Viner cajtung".

On je objasnio da odluka usledila baš sada jer je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve Ahtisarijevog plana, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koji može doprineti regionalnoj stabilnosti.

Za to je, kako je dodao, bila potrebna pomoć međunarodne zajednice, ali "nije bilo podrazumevajuće da je moguće sprovesti besprekoran prelazak međunarodne administracije na samostalno vođenje od strane kosovskih vlasti, zbog čega Kosovo može s pravom biti ponosno na svoj uspeh".

Kosovo, smatra šef austrijske diplomatije, sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti i evropskog približavanja.

"To naravno ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Evrope mora biti nastavljen. Do jeseni moraju još svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti uneti u kosovski Ustav i zakonodavstvo. Samo tada će pravno biti delotvorna odluka ISG", poručio je on.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan uzima u obzir i problematiku severa Kosova.

"Međutim, on nije mogao biti tamo primenjen, ali to nije bila greška Prištine. Integrisati stanovnike severa ostaće i dalje jedan izazov za kosovsku vladu, ali i međunarodnu zajednicu", smatra Špindeleger.

Upitan o posledicama po uloge Euleksa i Kfora, šef austrijske diplomatije je istakao da će Euleks i dalje kosovske vlasti podržati u izgradnji policije, pravosuđa, carine, prema modernim međunarodnim standardima.

"Normalizacijom stanja kosovske snage bezbednosti mogle su već da ispune svoje zadatke u očuvanju reda. Međutim, Kfor i dalje ostaje važan garant stabilnosti na Kosovu. Posebno još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga", zaključio je Špindeleger.

Štrahe: Ukidanje nadzirane nezavisnosti je provokacija

Lider najuticajnije opozicione stranke Austrije - Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je da planirano donošenje odluke o ukidanju međunarodne nadzirane nezavisnosti Kosova predstavlja čistu provokaciju i izrazio strepnju za bezbednost tamošnjih Srba.

"Zastrašujuće je što se za Srbe na severu, koje muslimanski Albanci još nisu proterali sa Kosova, nije tražila nikakva autonomija", naveo je Štrahe u saopštenju.

Reagujući na sastanak Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, Štrahe je kazao da ISG namerava da donese odluku o davanju punog suvereniteta Kosovu, istakavši da će to ugroziti bezbednost srpske manjine.

"Kosovo se u potpunosti poklanja Albancima, a o tamošnjim Srbima se niko ne brine", kazao je on, dodajući da se tim samo zaoštrava jednostrana politika koju već dugo vode EU, SAD i Turska.

Odluku o okončanju procesa nadgledanja će u Beču doneti Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, u kojoj su predstavnici 23 evropske države, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

U protekle četiri i po godine, otkako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, razvoj demokratskih političkih struktura nadgledao je međunarodni civilni predstavnik na Kosovu.

Posle odluke, Međunarodna civilna kancelarija, na čijem je čelu Piter Fejt, biće zatvorena.

Prema rečima Špindelegera, međunarodna zajednica ipak će ostati prisutna na Kosovu.

Euleks i Kfor i dalje moraju da ostanu na Kosovu, pre svega zbog situacije na severu, koja još nije do kraja rešena i vlada u Prištini veoma malo kontroliše taj deo države, rekao je Špindeleger.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUG okončao nadgledanje nezavisnosti Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2012

Međunarodna upravljačka grupa je na današnjem sastanku u Beču konstatovala da je Kosovo ispunilo uslove iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, te je time okončala nadgledanje nezavisnosti.   “MUG je ustanovio da Sveobuhvatnim predlogom za rešenje statusa realizovan u značajnoj meri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Doneta odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova

Izvor: Studio B, 02.Jul.2012

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo zaključila je danas na sastanku u Beču, da su se stekli uslovi da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru...Kako je saopštila Međunarodna civilna kancelarija u Prištini, Međunarodna grupa je na današnjem sastanku odlučila da se nadgledana...

Nastavak na Studio B...

Špindeleger: Kosovo de fakto suvereno

Izvor: Mondo, 02.Jul.2012

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo odlučila da u septembru ukine nadgledanu nezavisnost Kosova. Špindeleger i Tači: Istorijski dan za Kosovo.

Nastavak na Mondo...

Kosovo na jesen suverena država

Izvor: OkRadio.rs, 02.Jul.2012

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo potvrdila je danas na sastanku u Beču da u septembru prestaje nadgledana nezavisnost Kosova i da ono dobija pun suverenitet.Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo potvrdila je na sastanku u Beču ono što je pre toga rekao šef austrijske diplomatije da u...

Nastavak na OkRadio.rs...

ISG: Od jeseni Prištini po volji

Izvor: Večernje novosti, 02.Jul.2012

Međunarodna upravljačka grupa odlučila da se u septembru završi proces nadgledane nezavisnosti Kosova. Beograd strahuje od novih provokacija, Kfor i Euleks nespremni da zaštite Srbe

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.