Kosovo na jesen suverena država

Nacionalne vesti - Ponedeljak 02.07.2012 - 18:15

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo potvrdila je danas na sastanku u Beču da u septembru prestaje nadgledana nezavisnost Kosova i da ono dobija pun suverenitet.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo potvrdila je na sastanku u Beču ono što je pre toga rekao šef austrijske diplomatije da u septembru prestaje nadgledana nezavisnost Kosova i ono dobija pun suverenitet.
 
Međunarodna grupa je na današnjem sastanku odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča, jer smatra da se dovoljno sprovode odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.
 
Međunarodna upravljačka grupa, koju čine zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, odobrava odgovarajućim kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti, navodi se u saopštenju.
 
Takođe, Međunarodna upravljačka grupa je navela da je posvećena podršci Kosovu na putu daljih priznanja nezavisnosti i težnji ka članstvu u relevantnim međunarodnim organizacijama.
 
Na 15. sastanku Grupe, izražena je podrška posvećenosti Kosova na evropskom putu i pozdravljena je spremnost Evropske unije da pomogne u tom procesu.
 
Špindeleger je pre današnjeg sastanka već najavio odluku ICG da se njeno nadgledanje nezavisnosti Kosova može okončati.
 
- To je jasan dokaz poverenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na sopstvenim nogama i preuzme punu odgovornost za budućnost svih njenih građana – rekao je Špindeleger.
 
On je ocenio da je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve iz “Ahtisarijevog plana”, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koje može doprineti regionalnoj stabilnosti.
 
- Kosovo sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti i evropskog približavanja. To ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Evrope mora biti nastavljen – kaže on.
 
Špindeleger je rekao da će integracija stanovnika severa Kosova ostati i dalje jedan izazov za kosovsku vladu, ali i međunarodnu zajednicu.
Telegraf

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: