I ambasadori  protiv Artemija

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ambasadori protiv Artemija

Da li će vladika Artemije Radosavljević biti suspendovan, a Eparhija raško-prizrenska dobiti administratora do prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC trebalo bi da bude poznato posle sednice Svetog Sinoda koja je zakazana za danas u Patrijaršiji u Beogradu i na koju je pozvan i Artemije.

Na jednoj od internet adresa koje se bave crkvenom problematikom juče je postavljen poziv vernicima da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << okupe danas od 10.30 do 13.30 ispred Patrijaršije u Beogradu u znak podrške vladici Artemiju. Ne navodi se ko je pozivar, ali se obrazlaže da je "pokušaj pritiska na vladiku Artemija pokušaj da se uništi i poništi najglasniji protivnik promena u SPC".

Naime, 4. februara je u Kosovskoj Mitrovici održan Sabor Srba Kosova i Metohije, uz učešće episkopa Artemija, na kojem je osuđen antisrpski plan Pitera Fejta i Hašima Tačija o tzv. integraciji severnog dela Kosmeta u institucije samoproglašene prištinske nezavisnosti. Sutradan, 5. februara, na sednici Sinoda doneta je odluka o slanju petočlane istražiteljske komisije u Artemijevu eparhiju, a 10. februara, dok su mitropolit Amfilohije i vladika Grigorije sa još trojicom članova sinodske komisije saslušavali Artemija u Gračanici, patrijarh Irinej, njegov vikarni episkop Atanasije i vladika bački Irinej su u Patrijaršiji SPC primili u odvojene posete ambasadore Nemačke, Velike Britanije i Francuske, o čemu je SPC izdala samo šturo saopštenje.

Zanimljivo je i to da se episkop Artemije 5. februara, pre početka sinodske sednice, sastao sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji SPC, ali da nije prisustvovao sednici sa koje su mu iste večeri uručene odluke o saslušanju i crkvenoj istrazi.

U pismu Skupštine Zajednice opština KiM se proziva Artemijev pomoćnik, vikarni episkop lipljanski Teodosije da je upravo on "izvor i centar napada" na vladiku raško-prizrenskog.

"Mi koji živimo na KiM uočavamo kako iguman manastira Dečani instruiše pojedine sveštenike u tzv. prikupljanju dokaza o zloupotrebama vladike Artemija, pa se "takvi dokazi" serviraju štampanim i elektronskim medijima koji su po pravilu antisrpski. Poznata je činjenica da se u vreme lokalnih izbora za opštinu Peć vikarni vladika gospodin Teodosije stavlja na stranu tzv. proevropskih režimskih partija gde se za glas dat SPS-u iz fonda manastira Dečana davala ovca, a za glas DS-u iz istog fonda krava", navodi se u pismu.

U međuvremenu su na adresu patrijarha Irineja upućena pisma podrške vladici Artemiju od Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije i Udruženja "Ras" iz Novog Pazara. Sadržaj tih dopisa potvrđuje dosadašnja saznanja "Vesti" da se Artemiju sprema "politički odstrel", te da se za njegovu eliminaciju s čela eparhije traže u kakvom-takvom kanonskom pokriću ili nepravilnostima u finansijskom poslovanju, iako bi finansije mogle da budu predmet sinodske istrage i u ostalim eparhijama SPC u Srbiji, budući da posluju bez fiskalnih kasa.

"Zbog svoje naglašene nacionalne i duhovne uloge koju ima kod Srba, vladika je izložen napadima od strane velikog broja nevladinih organizacija u Srbiji, kao i od nekih državnih medija, čija je uloga u odvajanju KiM od Srbije dosta problematična", navodi se u dopisu Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije koje je potpisao Radovan Nikčević, uz ocenu da se vodi "jedna prljava politika protiv episkopa raško-prizrenskog".

Udruženje "Ras" uputilo je juče pismo-podrške vladiki Artemiju koga naziva beskompromisnim borcem za prava porobljenih Srba na Kosovu i Metohiji i kosovskim junakom.

"Duboko smo uvereni da postoji satanin plan da Vas uklone sa Kosova i Metohije kako bi porobljavanje srpskog naroda završili bez svedoka i otpora. Publicitet koji je dat okolnostima koje Vam se dešavaju jasno govori da je sve unapred pripremljeno da bi zločinitelji opravdali svoju podlu i prljavu nameru. Ali, narod se ne može prevariti, Vi niste od juče sa nama, a vaš ugled je odavno potvrđen u narodu", navodi se u pismu podrške Udruženja "Ras" vladiki raško-prizrenskom Artemiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupovi podrške vladici Artemiju

Izvor: Danas, 12.Feb.2010, 21:02

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu danas pre podne trebalo bi da se održi sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC, na koju je pozvan i episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.