Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2016, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska:Izgradnja Pelješkog mosta počinje 2017.

ZAGREB - Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je DA nema razloga za sumnju u početak gradnje Pelješkog mosta kako je planirano sredinom iduće godine.

"Tu se radi zaista o važnom i velikom infrastrukturnom projektu i ja mislim da niti snaga vjetra, niti snaga mora, ali ni ljudske zločestoće neće zaustaviti Pelješki most i da ćemo ga krenuti graditi u 2017. godini", kazao je Butković odgovarajući na pitanje o trenutnoj fazi Projekta "Pelješki >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << most".

Prijava projekta i finansiranje

U ovom se trenutku odvijaju dva procesa, rekao je ministar: "Jedan je prijava tzv. velikog projekta Europskoj komisiji. Mi trenutno očekujemo potvrdu o pripremljenosti projekta, a nakon toga ćemo poslati Ministarstvo regionalnog razvoja takozvanoj neovisnoj kontroli kvalitete da nam da pozitivno mišljenje, nakon čega će Europska komisija u roku tri mjeseca donijeti odluku da li će financirati, i u kojem omjeru, Pelješki most", pojasnio je.

Istakao je da je zaprimljeno nekoliko žalbi na tendersku dokumentaciju za izvođenje radova, ali to se takođe "polako privodi kraju".

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da tender zaustavi kompanija sa samo dva zaposlena, koja očigledno ne zadovoljava uslove konkursa, Butković je kazao kako je riječ o "nebuloznoj žalbi" ali je ona pravno moguća.

Izbor izvođača vjerovatno početkom godine

"Nakon provjere financijske, tehničke i pravne sposobnost ponuditelja u prvome krugu natječaja, ide se u drugi krug i izvlače oni najbolji, i vjerujem da će se početkom godine izabrati izvođač za izgradnju Pelješkog mosta", poručio je ministar.

Ocijenio je kako bi, kad je riječ o tako velikim projektima, trebalo promijeniti zakon o javnoj nabavci.

"Treba ubrzati procedure i ja ću s ministricom gospodarstva [Martinom] Dalić sjesti, budući da je to u njezinoj ingerenciji, da vidimo što napraviti i oko zakona o javnoj nabavi", najavio je Butković, istakavši kako s tim u vezi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već ima neke prijedloge.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.