Grupi Đakovčana zabranjena poseta groblju

Izvor: RTS, 22.Feb.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupi Đakovčana zabranjena poseta groblju

Grupi od oko 120 raseljenih Đakovčana zabranjeno da na zadušnice u tom gradu posete grobove svojih predaka.

Kosovska policija i prištinske institucije zabranile su grupi od oko 120 raseljenih Đakovčana da na zadušnice u tom gradu posete grobove svojih predaka, izjavio je večeras organizator tog puta i predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stojanović.

Prema njegovim rečima, raseljeni Đakovčani su planirali da na put krenu večeras iz Beograda, Rače Kragujevačke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kragujevca i Kraljeva.

"To je poslednje pravo koje smo imali. Zabranjeno nam je da na svojim ognjištima slavimo praznike ili obilazimo groblja naših predaka. To je žalost i tuga i neshvatljivo je da se danas dešava bilo gde u Evropi", rekao je Stojanović.

Stojanović je ocenio da je ta odluka "ubijanje pravde" i podsetio da su Đakovčani sprečeni i da na Badnje veče i Božić posete manastir Uspenja presvete bogorodice.

U Đakovici je pre rata živelo oko 12.000 Srba a danas su tamo ostale samo četiri starice koje žive u manastiru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grupi Đakovčana zabranjena poseta groblju

Izvor: Blic, 22.Feb.2014

Kosovska policija i prištinske institucije zabranile su grupi od oko 120 raseljenih Đakovčana da na zadušnice u tom gradu posete grobove svojih predaka, izjavio je večeras organizator tog puta i predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stojanović...Prema njegovim rečima, raseljeni Đakovčani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.