Goran Jevtić: Sutra idem kod  Andželine

Izvor: Blic, 03.Dec.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Jevtić: Sutra idem kod Andželine

Kada smo Gorana Jevtića sreli u Nacionalnom teatru u Beogradu pred premijeru “Zlih duha” F. M. Dostojevskog, nismo mogli da odolimo a da ne prokomentarišemo njegov zanimljiv šal.

Kaže, inače ga ne nosi, ali tog dana je ostao bez glasa, baš pred premijeru, pa je shvatio da je "Gučijev” šal neophodan za to veče.

- To mi kupila Andželina. A kad mi ga je dala, još ja onako u sebi razmišljao: kad ću ja to da nosim... Međutim, eto vidiš, sve dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na svoje.

Sramota

Goran Jevtić napominje kako je uočljivo da je u kulturi sve gore i gore. "Sad smo na sramotnoj ivici preživljavanja. Kao pojedinci uvek ćemo se, verujem, snaći za 'leba i vode. Sistem marginalizuje i temeljno urušava kulturu, a medijski, ona je ne samo skrajnuta nego i falsifikovana... Već desetu godinu nemamo Narodni muzej, a tri-četiri ni Muzej savremene umetnosti. Kad videte da u jednoj zemlji nema umetnosti i kulture, to mnogo govori o tom društvu. Da li je ikoga sramota zbog toga?”

Začu se komentar: ”Baš vam lepo stoji.”

- Nemam ja kad da budem lep - reče, a nakon kratke pauze dodade: ”Stvarno. Sreća, pa ponekad imam lep kostim. A večeras baš imam...”

Razgovaramo potom o njegovoj trenutno posebno naglašenoj profesionalnoj "nemogućoj misiji”; dve pozorišne premijere ("Svojta” u Pozorištu "Boško Buha” , "Zli dusi”) dva aktuelna filma - "Parada” i "U zemlji krvi i meda”, koji je radio sa Andželinom Žoli, a čija je premijera u Njujorku 5. decembra.

Pitam ga za odlazak u Njujork... Kaže da ide 4. decembra.

- Nisam video film. Letos kad je ekipa bila kod nje, ja nisam mogao da idem. Snimao sam 'Paradu’. Jako se radujem tome što ćemo se ponovo, posle godinu dana, videti i okupiti, cela ekipa. Drago mi je, naravno - to je moja prva filmska premijera u Njujorku. Inače, idem potpuno rasterećen na taj put. Nemam ambiciju ni nameru da tamo sad moram da očijukam s producentima jer mi od toga nešto zavisi...

Pričamo o činjenici da je Anželina Žoli celu ekipu pozvala o svom trošku na premijeru filma "U zemlji meda i krvi” u Njujorku.

- To mnogo govori o tome kakav je čovek. Vrstan je umetnik. Kad kažem da je veliki umetnik, pod tim podrazumevam i angažovanost, potrebu da se učini dobro delo, da svet bude bolji.

Ona svojim životom i svojim radom daje povoda za daleko smislenije, bolje pisanje nego što to, pogotovo naši mediji čine. I to ne prvenstveno zbog nje. Ne pre svega zbog poruke koja se time šalje... Ali čekaj, prvo "Zli dusi”, pa predstava u "Buhi”, gde igram "Vasilisu Prekrasnu”... i da ne nabrajam.

Pričamo o Verhovenskom, Dostojevskom, dramatizaciji i režiji, činjenici da se ta predstava bavi i pitanjem šta biva sa dobrim idejama kad dospu u ruke moralnih nakaza i slavoljubaca.

Pominjemo cenzurisani flajer na kome je trebalo da piše: "Nerazlikovanje dobra od zla je moralni idiotizam. Da li si ti moralni idiot?” Razgovaramo o tome koliko je to strahovito aktuelno. Verhovenski je besprizorni manipulant, politička hulja, napominje Jevtić, a zatim konstatujemo kako u njemu prepoznajemo naše političare.

- Njihova ideja, ako je to ideja, jeste da sve počinje od njih, da sve najbolje znaju, da im je dozvoljeno sve, a drugima malo ili ništa... A sve na šta su se naslonili, odnosno što su uzeli od tog okuženog socijalizma tretiraju kao svoju dedovinu. Bez bruke...

Pričamo kako je zapravo najstrašnije to što su nemoral, beskrupuloznost, neznanje ne samo dobili legitimitet nego i postali društveno poželjni model jer donose prosperitet.

Nakon premijere, na opasku da je Verhovenski očarao publiku, Jevtić kroz ironiju i osmeh kaže: ”Pa, politička hulja.”

Povezane vesti: Naši glumci otišli u Holivud da sa Andželinom završe film

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Goran Jevtić: Da li je ikoga sramota što smo na ivici preživljavanja?!

Izvor: Svet, 03.Dec.2011

naslov: . Goran Jevtić: Da li je ikoga sramota što smo na ivici preživljavanja?!. . . . Ispod naslova: .  . . . . excerpt: . ...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.