Godišnja Skupština SANU

Izvor: Studio B, 07.Jun.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnja Skupština SANU

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) održana je redovna Godišnja skupština te najviše naučne institucije u Srbiji, u prisustvu 74 člana, na kojoj su sumirani rezultati ostvareni u prethodnih godinu dana.

Skupštini su se obradili ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. Ministar Marković je ukazao na značaj saradnje Akademije sa drugim naučnim i ustanovama kulture u Srbiji, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << povezivanja Biblioteke SANU, Biblioteke Matice srpske i Narodne biblioteke Srbije, čime su njihovi fondovi postali dostupniji čitaocima.

Kovačević je ponovio potrebu osnivanja posebnog Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i razvoj i dodao da je važno promeniti svest ljudi o značaju visokog obrazovanja, koje ne sme da se tretira kao potrošnja, već kao investicija u razvoj. On je rekao da Srbija odvaja svega 0,9 odsto budežeta za visoko obrazovanje i 0,3 odsto za istraživanja, dok je prosek u Evropi 1,25 odsto za visoko obrazovanje, a za istraživanje između 1,5 do tri odsto budžeta.

Predsednik SANU Nikola Hajdin je u besedi skrenuo pažnju na ustanovljavanje nagrada SANU za nauku, što smatra da može imati povoljne posledice kako za Akademiju, tako i za društvo u celini. On je podsetio da su u ovoj godini raspisane dve nagrade - za fiziku i srodne nauke i hemiju i srodne nauke, u idućoj godini planiraju još tri nagrade - za matematiku, tehničke nauke i medicinu, a tokom 2013. biće razmatrana mogućnost ustanovljavanja nagrada iz humanističkih nauka.

Akademik Hajdin je istakao da time SANU doprinosi razvoju nauke u prvom redu, a zatim i popularizaciji nauke kao izuzetno važne oblasti za razvoj društva u celini, naglasivši pritom da se nauka danas, gotovo u svim zemljama Evrope i sveta, smatra osnovom za efikasan razvoj društva.

Predsednik SANU je naveo da je u zgradi španske Kraljevske akademije nauka organizovana impozantna izložba o Nikoli Tesli, koju je posetilo više od 5.000 ljudi. Španci su izrazili spremnost da budu domaćini i izložbe o Milutinu Milankoviću, a radi se i na organizaciji izložbe o Milankoviću u Parizu.

Hajdin je kazao i da je Biblioteka SANU u 2011. primila oko 8.000 knjiga, a na adrese 960 ustanova u svetu je poslala oko 6.500 svojih izdanja. On je dodao da je jedan od zadataka koji pokušavaju da reše "sa dobrom voljom, ali bez para" unapređenje te oblasti kako bi učinili Biblioteku uglednom ustanovom u svakom pogledu. On je ukazao i na međunarodne veze Akademije koje imaju nesumnjiv značaj za razvoj SANU, naučnog i umetničkog rada i na ambiciju da se poveća broj članova SANU, koji dolaze iz Niša i Kragujevca, kako bi jednog dana tamošnji naučni centri prerasli u ogranke slične Ogranku Akademije u Novom Sadu.

Generalni sekretar SANU Dimitrije Stefanović je, sumirajući rad Akademije u prethodnih godinu dana, rekao da je Akademija objavila 35 naslova, odnosno 42 knjige, a Ogranak u Novom Sadu devet naslova i da je delimično proširen prostor za Arhiv i Biblioteku.

U Galeriji SANU je tokom 2011. organizovano šest izložbi i 72 koncerta, a Galerija nauke i tehnike je priredila 10 izložbi i 14 predavanja. On je ukazao i na dobru saradnju sa Maticom srpskom u Novom Sadu i Univerzitetom u Beogradu i rekao da Akademiji predstoji da primeni objektivne kriterijume prilikom izbora predloženih kandidata za dopisne članove SANU, pri čemu bi trebalo da originalni naučni ili umetnički doprinos i spremnost kandidata da aktivno učestvuju u naučnoistraživačkom i umetničkom radu Akademije, budu odlučujući kriterijumi.

Potpredsednik SANU za prirodne nauke Ljubisav Rakić govorio je o međunarodnoj saradnji Akademije i aktivnom učešću u naučnoj politici u Srbiji i kreiranju novih odnosa u globalnoj međunarodnoj naučnoj politici.

Potpredsednik SANU za društvene nauke akademik Nikola Tasić osvrnuo se na rad osam instituta u okviru SANU, dok je akademik Zoran Kovačević upoznao članove SANU sa aktivnostima Ogranka SANU u Novom Sadu, čiji je predsednik. Skupštini su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović, rektori univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović, zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

SANU: Nauka se bolje drži

Izvor: Večernje novosti, 07.Jun.2012

U Beogradu u četvrtak održana redovna godišnja Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti. U bibilioteku ušlo 8.000, a Akademija objavila 42 knjige

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.