General Rupert Smit svedoči na suđenju Mladiću

Izvor: Press, 20.Jan.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Rupert Smit svedoči na suđenju Mladiću

Generalu Smitu će to biti sedmi put da daje iskaz kao svedok optužbe na suđenjima u Haškom tribunalu.

Prethodno je svedočio u predmetu bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, na suđenju generalima VRS Dragomiru Miloševiću i Zdravku Tolimiru, u predmetu "Popović i drugi", u kome su sedmorica bivših visokih oficira policije i Vojske RS optuženi za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (VJ) Momčilu Perišiću i bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Smit je bio komandant Unprofora od januara 1995. do kraja sukoba u BiH i u tom svojstvu se često sastajao sa srpskim političkim i vojnim liderima.

Tužilaštvo je najavilo da će on, "na osnovu interakcije, kao i na osnovu drugih opažanja, dati iskaz o karakteru vojne hijerarhije vojske bosanskih Srba i njenoj komandi i kontroli".

Karadžić je Smitu, za vreme svedočenja u Hagu, rekao da je "bio fasciniran generalom Mladićem" i da je hteo da ga "porazi i ponizi time što je naredio da se bombarduje selo gde su grobovi njegovih roditelja", kako bi pokazao da "general nije u stanju da zaštiti ni kosti svojih predaka".

Smit je negirao da je bio fasciniran Mladićem, a za bombardovanje sela je rekao da je meta bio vojni objekat, a ne groblje.
Tužilaštvo će zatim saslušati britanskog novinara Martina Bela, ratnog izveštača Bi-Bi-Si-ja (BBC) iz Sarajeva i iz drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Na suđenju Mladiću, on će se peti put pojaviti kao svedok tužilaštva, koje ga je pozvalo da govori o efektima rata na civilno stanovništvo u Sarajevu.

Na listi svedoka optužbe za iduću nedelju nalaze se još četiri zaštićena svedoka.

General Mladić optužen je u dve tačke za genocid - u Srebrenici 1995, i u opštinama Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica, od kraja marta do kraja decembra 1992. godine.

Optužnica ga još tereti za teror nad sarajevskim civilima snajperskim delovanjem i granatiranjem, tokom 44-mesečne opsade grada, kao i za uzimanje pripadnika UN za taoce.

Srpske snage su od kraja maja do sredine juna 1995. zarobile oko 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN na raznim lokacijama, uključujući Pale, Sarajevo, Banjaluku i Goražde, kako bi sprečile dalje vazdušne napade NATO na srpske ciljeve.

U toku i posle pregovora sa srpskim zvaničnicima iz Srbije i Bosne, među kojima je bio i general Mladić, zatočenici su od 3. do 19. juna 1995. u fazama puštani na slobodu.

Prema istoj optužnici, u Hagu se sudi Radovanu Karadžiću. Pretresno veće u njegovom predmetu donelo je odluku da ga oslobodi optužbe za genocid u opštinama BiH 1992. Tužilaštvo je uložilo žalbu, a odluka apelacionog veća se očekuje.

U nastavku dokaznog postupka odbrane, Karadžić će ispitati Slavka Mijanovića, bivšeg oficira za vezu u štabu Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS, Milenka Inđića, i bivšeg komandanta SRK, generala Dragomira Miloševića koji u Hag dolazi iz Estonije, gde služi kaznu od 29 godina zatvora, koja mu je u Tribunalu izrečena zbog terorisanja civila u Sarajevu, za ubistvo i nehumana dela.

Sutra se u Tribunalu nastavlja i suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku samoproglašene Vlade Srpske autonomne oblasti (SAO) Slavonija, Baranja i zapadni Srem i, nakon toga predsedniku Republike Srpske Krajine (RSK).

Hadžić je optužen za zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom od juna 1991. do decembra 1993. godine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Momčilo Perišić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudar svedoka u procesima Mladiću i Karadžiću

Izvor: Politika, 20.Jan.2013

Britanski general tvrdi da su Srbi bombardovali Sarajevo zbog pritiska na UN, a kanadski oficir kaže da su muslimani gađali grad da bi za to okrivili Srbe..Na suđenjima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, prošle sedmice pred Haškim tribunalom svedoci iz snaga UN različito su govorili o granatiranju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.