Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džanikli: Izjava pape za genocid oslikava njegov "krstaški mentalitet"

Zamenik turskog premijera Nuretin Džanikli rekao je danas da je žalosno što je papa Franja pokolj Jermena 1915. godine u vreme Otomanskog carstva nazvao genocidom dodajući da to samo oslikava papin "krstaški mentalitet".

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: AB dağılma sürecine girdihttps://t.co/sWJfPm1FeR pic.twitter.com/0P312zU42A

Uprkos pripremljenom govoru tokom posete Jerevanu, papa je juče upotrebio reč "genocid" da opiše masovna ubistva Jermena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Izjava pape je veoma žalosna. Nažalost sada je moguće videti sve refleksije i tragove krstaškog mentaliteta u postupcima Vatikana i pape - rekao je Džanikli novinarima u gradu Giresun na Crnom moru.

On je dodao da papina izjava nije ispravna opservacija i da ne odslikava istinu.

- Ceo svet to zna, kao i sami Jermeni - rekao je Džanikli, objavio je list "Hurijet".

Pročitajte još:

Jermeni tvrde da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u zločinima počinjenim 1915. godine u vreme Otomanskog carstva.

Turska navodi da je broj žrtava znatno manji i odbacuje termin genocid. Ankara ukazuje da je i veliki broj turskih civila stradao u vreme raspada Otomanskog carstva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.