Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Nov.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica državljana Srbije pod istragom zbog ratnih zločina

Zbog osnovane sumnje da nakon okupacije Vukovara 1991. godine, kao zapovjednici Vojne policije JNA zaduženi za osiguravanje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila i njihova transporta u logore u Srbiji, nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zlostavljanja i ubijanja, niti su kaznili počinitelje, osječko Županijsko državno dvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dvojice državljana Srbije, nedostupnih hrvatskim pravosudnim tijelima.

Osumnjičeni 53-godišnjak i 48-godišnjak, zapovjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << bataljona vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete toga bataljona vojne policije, bili su zaduženi za osiguranje prostora u kojem su se nalazili zarobljeni branitelji i civili te za osiguranje transporta zarobljenika do logora na području Srbije.

Osumnjičenici se terete zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, pa će sucu istrage biti predloženo određivanje istražnog zatvora, a zatim i naloženo izdavanje potjernice.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga protiv državljana Srbije

Izvor: Akter, 13.Nov.2015

Tužilaštvo u Osijeku pokrenulo je istragu protiv dvojice državljana Srbije zbog sumnje da posle pada Vukovara 1991. godine, kao komandanti Vojne policije JNA zaduženi za obezbeđenje zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, nisu preduzeli ništa kako bi sprečili zlostavljanja i ubijanja, niti su...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.