Dva mikroskopa dečjim klinikama u Nišu i Beogradu

Izvor: Blic, 11.Sep.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva mikroskopa dečjim klinikama u Nišu i Beogradu

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) uručilo je dva savremena mikroskopa odeljenju za kliničku patologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" i odeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu.

Kako je saopštio danas NURDOR, ovi mikroskopi će pomoći lekarima pri postavljanju precizne dijagnoze i doprineti uspešnijem lečenju najmladjih pacijenata.

Ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vredna donacija deo je NURDOR-ove godišnje akcije "Prepoznajte na vreme" koja pod sloganom "Rana dijagnostika - bolja prognostika" ističe važnost rane dijagnostike zahvaljujući kojoj je, uz savremene protokole lečenja, rak u dece izlečiv u više od 70 odsto slučajeva.

Dečija klinika u Beogradu je primila mirkoskop "Leica DM2500", dok je u Niš stigao "Olympus BX43F" sa računarom i dodatnom opremom, a vrednost oba aparata iznosi više od 32.000 evra.

"Uz vredan mikroskop koji smo dobili instaliran je kompjuter sa sistemom koji omogućava slikanje, memorisanje i čuvanje najznačanijih rezultata u toku lečenja svakog pacijenta", izjavila je načelnik odeljenja hematoonkologije Klinike za dečije interne bolesti, KC u Nišu prof. dr Gordana Kostić nakon primanja donacije.

Kostić je rekla da savremeni mikroskop olakšava lekarima preciznu dijagnozu, što pomaže u svakodnevnom radu i lečenju pacijenata i zahvalila NURDOR, koje omogućava malim pacijentima da imaju savremene i dobre uslove lečenja, koji se stalno unapredjuju.

Prim. dr Slaviša Djurićić iz Službe za kliničku patologiju, Instituta "Dr Vukan Čupić" izjavio je da donirani svetlosni mikroskop sa foto-sistemom renomiranog svetskog prozivodjača laboratorijskih instrumenata i opreme predstavlja najkvalitetniji dijagnostički uredjaj u odeljenju za kliničku patologiju tog instituta.

"S obzirom na kvalitet optičkih komponenti i vrhunske mehaničke osobine mikroskopa, dobija se značajno kvalitetnija slika mikroskopskih detalja gradje tkiva i izgleda ćelija koji su odlučujući za prepoznavanje i klasifikaciju retkih tumorskih i ostali oboljenja kod dece koja se dijagnostikuju u ovom odeljenju, jedinstvenom u Srbiji i celom regionu prema oblasti medicine kojom se bavi", rekao je Djuričić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NURDOR poklonio mikroskope dečjim klinikama

Izvor: RTS, 11.Sep.2013

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu i Klinika za dečje interne bolesti u Nišu dobili dva savremena mikroskopa za rano dijagnostikovanje tumora kod dece, kao donaciju od Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka. Uz ranu dijagnostiku, rak kod dece...

Nastavak na RTS...

Dva mikroskopa dečjoj klinici u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Sep.2013

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) uručilo je dva savremena mikroskopa odeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.