Država plaća: Petroro dece ide na operaciju srca

Izvor: Blic, 20.Avg.2013, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država plaća: Petroro dece ide na operaciju srca

- Država će platiti za sve potrebne transplantacije u inostranstvu, a prva na listi su deca kojima je potrebno novo srce, njih petoro. Njih će u četvrtak pregledati dečji kardiolog iz Beča Andreas Cukerman iz AKH klinike - kaže za “Blic” Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

- Pozvao sam dr Cukermana da pregleda našu decu i da svoje mišljenje o mogućnosti da budu transplantirana - kaže Đukić i dodaje da će država platiti i transplantacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deci koja imaju potrebu za drugim organom, kao što je Nevena Janković iz Žitorađe, kojoj je potrebna transplantacija pluća.

Klinika u Beču najčešće je odredište naše dece obolele od kardiomiopatije, zato što je najbliža i najbolja u regionu. Kardiolozi objašnjavaju da, od trenutka kad se donor nađe, do početka operacije, ne sme proći više od tri sata. U četvrtak će biti pregledana i Anita Balaž (12) kojoj je neophodna transplantacija srca i pluća.

RFZO mora da nađe sredstva

- Fond će morati da uradi rebalans svog budžeta i da preusmeri novac za ove potrebe, a verujem da će i biti sredstava i iz republičkog budžeta. Sa druge strane, postoje razni načini da se smanji cena transplantacije, tako što bi Fond sa inostranim klinikama sklapao dugogodišnje ugovore, koji bi onda, uveren sam, doveli do smanjenja cene - kaže Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje.

Pored nje, još četvoro dece, uzrasta od jedne do 16 godina, pozvano je na pregled kod dr Cukermana. On je u januaru operisao Anđelu Aleksić (13) iz Borovca kod Bujanovca, i ona se uspešno oporavila.

Višemesečni pritisak javnosti koja je saosećala sa porodicama obolele dece, a naročito posle smrti male Tijane Ognjanović, naterao je državnu birokratiju da nađe način da ovoj deci pomogne. Fond RFZO u ovom trenutku raspolaže sa 1,2 miliona evra namenjenih za lečenje pacijenata u inostranstvu.

Za sada je ostalo nejasno da li će RFZO finansirati samo operaciju ili i boravak dece tokom postoperativnog perioda, i ko će snositi troškove putovanja i kasnijih odlazaka na kontrole.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država plaća srce za petoro dece

Izvor: B92, 20.Avg.2013

Beograd -- Država će platiti za sve potrebne transplantacije u inostranstvu, a prva na listi su deca kojima je potrebno novo srce, njih petoro, piše Blic...Njih će u četvrtak pregledati dečji kardiolog iz Beča Andreas Cukerman iz Klinike AKH, kaže za Blic Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva...

Nastavak na B92...

Država plaća odlazak petoro dece na operaciju srca

Izvor: Telegraf.rs, 20.Avg.2013

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić kaže da će država platiti i transplantacije deci koja imaju potrebu za drugim organom

Nastavak na Telegraf.rs...

Đukić Dejanović: Kardiolog iz Beča pregledaće u četvrtak decu u Tiršovoj

Izvor: Press, 20.Avg.2013

Cukerman će pregledati decu i dati svoje mišljenje o mogućnosti da bude obavljena transplantacija srca, kazao je Ðukić i dodao da će država platiti i transplantacije deci koja imaju potrebu za drugim organom, kao što slučaj Nevene Janković kojoj je potrebna transplantacija pluća... "U...

Nastavak na Press...

Đukić: Austrijski stručnjak će pregledati u Tiršovoj decu kojoj je potrebna transplatacija srca

Izvor: Blic, 20.Avg.2013

Dečiji kardiolog iz Beča Andreas Cukerman iz AKH klinike pregledaće u četvrtak, 22. avgusta, u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj petoro dece kojima je potrebna transplatacija srca. ..Ovu informaciju potvrdio je i Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja...- Cukerman će pregledati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.