Dogovor taksista i vlade posle deset sati opsade Beograda

Izvor: Politika, 18.Dec.2009, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor taksista i vlade posle deset sati opsade Beograda

Prihvaćena većina zahteva taksi udruženja. – Blokada centra grada obustavljena sinoć kada su ministri i prevoznici potpisali sporazum

Celodnevna blokada grada, jedan na kratko uhapšen taksista i tri sastanka sa predstavnicima vlade za 24 sata, bili su potrebni da predstavnici taksi udruženja i autoprevoznika postignu načelni dogovor sa resornim ministrima oko zahteva zbog kojih su juče protestovali. Ministri Slobodan Milosavljević, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potpisali su u večernjim časovima sporazum sa prevoznicima kojim garantuju da će većina njihovih zahteva biti rešena u naredna tri meseca.

– Zajednički smo se dogovorili da ćemo predložiti izmene određenih propisa koji će omogućiti uklanjanje nelegalnih taksista sa ulica naših gradova i time stvoriti uslove onima koji su u legalnom biznisu da rade svoj posao – rekao je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga.

Najavio je da će predstavnici vlade razgovarati sa lokalnim samoupravama oko utvrđivanja cena taksi usluga i inicirati određene izmene zakona. Tako će izaći u susret zahtevima taksista, napominjući da misli na pravilnike za vođenje putnih naloga, za šta će Ministarstvo infrastrukture predložiti određene izmene

Dogovoreno je da vlada kroz nekoliko dana utvrdi najnižu cenu taksi usluga, kao i da se do 1. marta 2010. godine odloži primena odredbe o uvođenju fiskalnih kasa u vozila, kako taksisti ne bi gasili preduzeća od Nove Godine.

U martu će, objasnio je Milivoje Armuš, direktor „Beotaksija”, biti doneta odluka o tome da li će fiskalizacija biti ukinuta ili će se primenjivati od 1. januara 2013. godine.

Vlada je pristala da u radnu grupu za izradu pravilnika u vezi sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja uvede dvojicu predstavnika taksista i autoprevoznika, ali sporazum nije postignut oko zahteva za pojeftinjenjem ekoloških goriva.

– Akcize za gorivo ostale su goruće pitanje jer nam nije obećano ništa konkretno. Postoji dobra volja da se smanje takse prilikom registracije vozila, kao i da se redukuju akcize za plin, ali se čeka odgovor ministarke finansija Diane Dragutinović koja nije prisustvovala sastanku – istakao je Armuš.

Predstavnici Granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika „Nezavisnost” naložili su okupljenim vozačima posle 19 časova da se raziđu i oslobode prestoničke saobraćajnice.

Više stotina taksista iz 16 udruženja juče je u 9.30 časova formiralo protestnu kolonu koja je prošla centrom Beograda, da bi se pola sata kasnije zaustavila u Nemanjinoj ulici pred zgradom Vlade, na potesu od Slavije do Ulice kneza Miloša.

Obe trake i tramvajske šine na ovoj deonici bile su u potpunosti blokirane vozilima, a protestni „parking” ubrzo su postale i Beogradska ulica u traci ka Slaviji, Ulica srpskih vladara od Resavske do Slavije kao i kružni tok na ovom trgu. Autoprevoznici su kamionima prošli kroz Dunavsku ulicu, preko autoputa, kroz Vojislava Ilića, Dimitrija Tucovića, Ruzveltovu i Bulevar kralja Aleksandra. U nastavku protesta kamiondžije su se parkirale uz trotoar na Vilinim vodama kako bi omogućili da saobraćaj profunkcioniše.

Ubedili smo kolege iz Srbije da zbog niskih temperatura ne polaze put Beograda iako su oni to želeli – objasnio je Armuš. Podsetivši da su taksisti tri meseca pokušavali da pregovaraju sa vlastima, on je objasnio da štrajk predstavlja „poslednje rešenje” za kojim su morali da posegnu, ali i da je skup uredno prijavljen.

– Taksisti su paušalni obveznici i nema razloga da budu fiskalno oporezivani, sem da država zaradi pare od prodaje kasa po ceni od 200 evra. U ovakvom sistemu samo bi nanela štetu. Uklanjanje divljih taksista je priča koju godinama ponavljamo, a broj bespravnih prevoznika u prestonici je za to vreme skočio sa 500 na 3.000 – obrazložio je Armuš neke od zahteva taksista.

On je istakao da država prevoznike tretira kao fizička lica kada im određuje prava, ali da taksisti sve kazne plaćaju kao pravna lica.

– Autoprevoznici, s druge strane, odjavljuju radnje jer nemaju čime da plate porez. Ekonomska kriza uticala je na pad prometa od 25 odsto zbog čega mi, koji tu robu prevozimo, više nemamo posla. Na drumovima je veliki broj „divljaka”, a vladajući sistem putnih naloga i administracije onemogućava efikasan i isplativ rad – objasnio je Dušan Perić, predsednik Udruženja autoprevoznika.

-----------------------------------------------------------

Slučajnost ili nasrtaj na policajca?

Napeta atmosfera u Nemanjinoj kulminirala je juče oko 18 časova kada je došlo do manjeg obračuna grupe prevoznika sa policijom. Nezadovoljni prvim odgovorom nadležnih ministara, nekoliko taksista rešilo je da iz pravca Slavije zađe u raskrsnicu sa Ulicom kneza Miloša i tako je blokira. U pokušaju da ih spreče, jedan od policajaca zadobio je udarac u glavu posle čega je patrola uhapsila napadača i izdala nalog da se pregledaju saobraćajne kamere u ovim ulicama. Navodni napadač ubrzo je pušten iz pritvora, a situacija se u međuvremenu „smirila”.

– Videlo se da mladić nije kriv i da je to bila opšta gurka. Neko je hteo da iscenira sukob, ali će snimak pokazati istinu. Neki provokator je nabedio grupu taksista da blokiraju raskrsnicu i došlo je do koškanja. U slučaju da snimak pokaže nameru taksiste da napadne policajca on će odgovarati – rekao je Armuš.

M. Luković

[objavljeno: 18/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor taksista i Vlade

Izvor: S media, 18.Dec.2009

Sitauacija u Obrenovcu se znatno pogoršala, i to na tri mesta Poljane, Draževac i Konatice, a 135 objekata je ugroženo vodom, saznaje S media portal. ..Tokom celog dana sektor za vanredne situacije u saradnji sa vatrogasnom službom i lokalnom samoupravom rade sve kako bi pomogli ljudima, odnosno...

Nastavak na S media...

Fiskalizacija odložena do marta

Izvor: B92, 18.Dec.2009

Taksisti su prekinuli štrajk jer su postigli dogovor o uvođenju fiskalnih kasa sa predstavnicima Vlade Srbije, a fiskalizacija je za njih odložena do marta...Ministri u vladi Srbije, Slobodan Milosavljević, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić dogovorili su se sa taksistima da rok za uvođenje fiskalnih...

Nastavak na B92...

Fiskalizacija odložena do marta

Izvor: Capital.ba, 18.Dec.2009

BEOGRAD, Ministri u vladi Srbije, Slobodan Milosavljević, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić dogovorili su se sa taksistima da rok za uvođenje fiskalnih kasa za taksiste bude 1. mart sledeće godine, umjesto 1. januar, kako je prvobitno planirano. 'Ono što je najvažnije je da su ulice ne samo u...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.