Dobra-vest-za-zene-koje-odlazu-trudnocu-Naucnici-veruju-da-kasnije-radjanje-produzava-zivot

Izvor: medio.rs, 21.Dec.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra-vest-za-zene-koje-odlazu-trudnocu-Naucnici-veruju-da-kasnije-radjanje-produzava-zivot

Ovo ne znači da bi žene trebale da rađaju kasno kako bi produžile životni vek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem polako stari, što se može povezati i sa ostatkom njenog tela - rekao je koautor studije

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu sprovedena je studija čiji rezultati donose dobre vesti za žene koje planirajutrudnoću nakon 30. godine života - žene koje mogu prirodnim putem da zatrudne >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživeti duboku starost.

"Ovo ne znači da bi žene trebale da rađaju kasno kako bi produžile životni vek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem stari polako, što se može povezati i sa ostatkom njenog tela" - izjavio je Tomas Perls, profesor medicine i koautor studije i napominje da biološki satovi nekih žena jednostavno rade usporeno.

Proučavajući podatke jedne studije, Perls i njegove kolege su zaključili da 462 žene koje su poslednji put rodile posle 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina, u poređenju sa onima koje su poslednje dete rodile do 29. godine.

Sumnja se da delimičan uticaj imaju i genetske predispozicije, koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik zabolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dete nešto kasnije u životu, vrlo je verovatno da će to i vaša ćerka moći da uradi.

foto: Thinkstock

Izvor: magazin.hr

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.