Opozicija u RIK u gluvo doba: Pregledaćemo sve vreće

Izvor: B92, 25.Apr.2016, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u RIK u "gluvo doba": Pregledaćemo sve vreće

Beograd -- Lideri opozicionih stranaka, posle sastanka u sedištu Demokratske stranke zbog sumnji u izbornu krađu bili su do ranih jutarnjih časova u RIK.

Lideri lista DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i Dosta je bilo poručili su da se njihovi rezultati ne poklapaju sa podacima SNS i da će pregledati sav izborni materijal.

U RIK su posle sastanka u DS oko 1 čas posle ponoći došli Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saša Radulović i drugi, a mnogi su ostali do 5h.

Predstavnici opozicije tvrde da su četiri liste uporedile rezultate koje imaju na raspolaganju i da prema tim podacima ukupno sedam lista ulazi u sledeći saziv Skupštine Srbije - to su SNS, SPS, SRS i četiri opozicione liste - DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i Dosta je bilo.

Kako su naveli, jedini rezultati koji se ne poklapaju su oni koje je izneo SNS i oni smatraju da zato RIK "odugovlači sa objavljivanjem podataka"..

Lideri četiri liste su poručili da će se, bez obzira na ideološke razlike, boriti za pravo na demokratske izbore i da neće dozvoliti da se "tokom noći prekraja volja građana" i da se izborni rezultati "manipulacijama i inženjeringom projektuju prema onome što žele SNS i Aleksandar Vučić".

Lideri ovih stranaka su naveli i da im je iz RIK obećano da će im biti omogućen uvid u sav izborni materijal, sve vreće, zapisnika i listiće.

"Kontrolisaćemo sav izborni materijal, kao i sve prijave o fantomskim pozivima", rekao je lider SDS Boris Tadić.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić je rekao da neće dozvoliti krađu izbora i da se stranka koju on vodi 26 godina bori protiv krađe na izborima, kao i da je pravna država važnija od toga gde je ko u političkom spektru.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da među strankama koje su došle u RIK postoje velike razlike, ali ih je spojilo to što neće da dozvole da budu pokradeni, dok je Radulović naveo da su sve partije i liste čiji su lideri prisutni u RIK prešle cenzus.

Lider LDP Čedomir Jovanović naveo da je se radi o sramoti i da je neverovatno da se u tri ujutru od ovlašćenih organa ne mogu dobiti rezultati izbora.

Kako je rekao, opozicione partije su ukrstile rezultate i oni se "apsolutno poklapaju i predviđaju ulazak sedam lista u parlament Srbije".

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da se u RIK odvija izborna krađa.

Sastanku u sedištu DS, kojiom je predsedavao predsednik demokrata Bojan Pajtić prisustvovali su lider LDP Čedomir Jovanović, predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i lideri koalicije DSS - Dveri Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović.

“Ove okolnosti otvaraju opravdane sumnje da je u toku politički inžinjering kojima se pokuašava prekrajanje izborne volje građana“, navodi se u saopštenju DSS dostavljenom medijima oko pola sata posle ponoći.

Prethodno je Demokratska stranka ocenila da je skandalozno što Republička izborna komisija (RIK) ni nakon četiri sata nakon zatvaranja birališta nije saopštila rezultate glasanja i najavila da će pozvati stranke demokratskog opredeljenja na hitan sastanak kako bi se sprečila manipulacija glasovima.

DS je navela da je to okupljanje potrebno da se sačuva svaki glas koji su građani danas dali listama za koje su glasali.

"Očigledno je da je ovo neuobičajeno‎ ponašanje RIK-a, nakon današnjeg sramnog ponašanja njegovog predsednika, očigledna manipulacija podacima koje to telo treba da iznese, imajući u vidu da se čak tri liste bore za cenzus", navodi se u saopštenju DS-a.

DS je navela da je to okupljanje potrebno da se sačuva svaki glas koji su gradjani danas dali listama za koje su glasali.

"Niko nema pravo da njima manipuliše, niko nema pravo da zloupotrebljava institucije ove države i niko nema pravo da na taj način najgrublje ugrožava demokratiju", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.