DANAS POČINJU VIDOVDANSKE SVEČANOSTI 2011.

Izvor: Kurir, 16.Jun.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS POČINJU VIDOVDANSKE SVEČANOSTI 2011.

KRUŠEVAC - Ovogodišnje vidovdanske svečanosti, kojima Kruševac obeležava Dan grada i godišnjicu boja na Kosovu, odvijaće se u znaku jubileja 640 godina od osnivanja Grada Kruševca, rečeno je u gradskoj Skupštini, prilikom predstavljanja vidovdanskog programa.

Tradicionalna manifestacija, nazvana "Vidovdan 2011", počela je izložbenom postavkom "Braća Musić" Narodnog muzeja Kruševac u prostoru Doma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Slobodište, a tokom narednih desetak dana na otvorenim scenama u gradu biće organizovano dvadesetak koncerata, izložbi, pozorišnih predstava i drugih kulturnih i sportskih događaja.

Među Vidovdanskim programima naći će se i trodnevni etno bazar "Vidovdanski božuri" na glavnom gradskom trgu, tradicionalni srednjovekovni sabor u Lazarevom gradu, Vidovdanski karneval, festival "Frula fest", Izložba turističkih publikacija Srbije, međunarodni gimnastički turnir "Vidovdan džim (gym) open", kao i vojna parada kod Spomenika kosovskim junacima u kojoj će učestvovati garda Vojske Srbije.

Koncerte će u porti crkve Lazarice održati etno grupa "Zavet" i "Balkanika", u amfiteatru Spomen parka Slobodište koji se, po tradiciji, otvara i zatvara čitanjem Povelje mira, biće održan Međunarodni festival folklora i izvedena jedna od najnagrađivanijih predstava Kruševačkog pozorišta "Dundo Maroje".

U okviru vidovdanskih svečanosti od 23. do 25. juna radiće i tradicionalna kruševačka Književno-filozofska škola, a Narodni muzej će na sam Vidovdan, 28. juna otvoriti veliku izložbenu postavku "Bitka na Kosovu".

Vidovdanski program završiće se 28. juna svečanom sednicom Skupštine Grada na kojoj će biti dodeljena vidovdanska priznanja pojedincima i institucijama. Ovogodišnji dobitnik najvišeg gradskog priznanja "Vidovdanske nagrade" je patrijarh Irinej, ali, kako je danas saopšteno, on neće prisustvovati dodeli jer je za taj dan u Nišu zakazano uvođenje sveštenika u Vojsku Srbije.

Prema najavama rukovodstva Grada, tokom vidovdanskih svečanosti u Kruševcu će boraviti delegacije pobratimskih gradova iz Slovenije, Bugarske, Rumunije, Italije, Rusije i Grčke, a pozvani su i najviši republički funkcioneri. Vidovdan 2011. Kruševljane će koštati oko dva miliona dinara, a još milion je planirano za troškove smeštaja gostiju i zvanica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vidovdan 2011" - PROGRAM

Izvor: KruNet.net, 17.Jun.2011, 10:06

Povodom početka manifestacije "Vidovdan 2011" kojom se već tradicionalno obeležava Dan Grada Kruševca, danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za medije. O konceptu i ideji ovogodišnje proslave govorila je predsednica Skupštine grada..

Nastavak na KruNet.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.