Čudnovata Postojnska jama

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudnovata Postojnska jama

Simbol Slovenije u nekadašnjoj SFRJ bila je i Postojnska jama. Ko je turistički odlazio u Sloveniju, morao je da obiđe tu pećinu, pa tako i ekipa RTS-a, koja je tamo bila drugim poslom.

Na vrata jedne od najvećih pećina u Evropi, prvi turista ušao je 1819. godine. Dva veka kasnije, ulazi se na nova vrata i na nov način - podzemnim vozićem.

Ali, jednako oduševljavaju figure oblikovane prirodom. Neke i do prepoznatljivosti.

Zapravo, reč je o stalaktitima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i stalagmitima različitih boja, veličina. A kada posle sata hoda svi postanu slični, red je na nešto što ima samo u ovoj pećini.

"Ako dođeš u Postojnsku pećinu, moraš da vidiš čovečju ribicu", kaže vodič Saša Adam.

Slepe, ali reagovale su na naše prisustvo i svetlo kamere. Iako najpoznatiji, nisu jedini stanovnici pećine.

"U našem sastavu imamo više od 150 živih jamskih životinja. Većina njih ne vide, prilagođene su na život u tami", priča Nives Škerjanc iz prodajne službe preduzeća "Postojnska jama".

Uz hrvatsko more i srpske planine, slovenska Postojnska jama bila je nezaobilazna destinacija za đačke ekskurzije u staroj Jugoslaviji.

Danas, najviše posetilaca stiže iz Italije, Austrije, Nemačke, pa i iz Južne Koreje, Japana, Kine.

"Najviše nam je to zbog programa koje smo pripremili. Tako da, osim Postojnske jame, kao najveće turističke atrakcije u Sloveniji, imamo i obilazak predjamskog zamka koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći zamak u jami na svetu", objašnjava Nives Škerjanc.

Tokom 200 godina organizovanih obilazaka, jamu je razgledalo 35 miliona ljudi - među njima kraljevi, carevi, predsednici država.

Vodiči izdvajaju reči koje je tokom prve posete ponavljao kralj Milan Obrenović: "Čudovito, čudovito!" I danas, te reči možda najbolje izražavaju prvi utisak po izlasku na svetlost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.